Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai részvénypiacon lezajlott keddi, agresszív eladások nyomán vörös riasztást adunk ki - írta befektetőknek szóló figyelmeztetésében Murray Gunn, a HSBC Holdings technikai elemzője a Bloomberg tudósítása szerint. Egy komoly áresés valószínűsége a részvénypiacon nagyon magas. A szakértő több tényező mellett felhívja a figyelmet, hogy nyár óta jelentősen megnőtt a volatilitás a részvénypiacon, s a mostani agresszív eladások nem csak a részvénypiacon, de a többi eszközosztály esetében is tapasztalhatóak voltak.

Gunn aggodalmát növeli, hogy egy speciális index, az úgynevezett TRIN index is komoly lefelé irányuló nyomást jelzett. Az index a csökkenő és emelkedő részvények arányát hasonlítja össze a csökkenő és emelkedő részvények forgalmával. Jelentősége abban áll, hogy a technikai elemzés szerint a forgalom a trend irányába mutat, s ha a csökkenő árfolyamú részvények forgalma jelentősebben meghaladja az emelkedőkét, akkor az akár az árfolyamok tényleges elmozdulása által mutatottnál is nagyobb eladási nyomásra utalhat. Minél magasabb az index értéke, annál pesszimistább az általa küldött jelzés.

A fő kockázat a referendum

A pénzügyi hírügynökség kiemeli, hogy az elmúlt napokban nem ez az első technikai oldalról érkező figyelmeztető hang. Ben Laidler, a HSBC globális részvénystratégája szerint a kockázati faktorok nagyon veszélyes kombinációja jött össze a részvénypiacon, amelyekre nem szentelnek a befektetők kellő mértékű figyelmet. Ilyenek a túlzott eredményvárakozások, a gazdaságpolitikát jellemző bizonytalanságok, a közelgő amerikai elnökválasztás és a decemberben esedékes olasz népszavazás. Ő is úgy vélte, hogy a tőzsdék most nagyon törékeny állapotban vannak.

Nem csak a HSBC szakértői aggódnak. A Citigroup vezető devizapiaci stratégája, Steven Englander például arra hívta fel ügyfelei figyelmét, hogy a befektetők nem fedezik magukat kellőképpen az elnökválasztás jelentette kockázattal szemben. A UBS AG technikai elemzői pedig figyelmeztetést adtak ki, miszerint az S&P 500-as részvényindex elérte csúcsát, mivel a mostani eladási hullám 1,7 százalék fölé tolta a 10 éves amerikai államkötvények hozamát.

A kulcsszinteket Gunn csapata szerint jelenleg a Dow Jones Industrial Indexben a 17 992 pont, az S&P 500-as indexben a 2116 pont jelentik. Amíg ezek a szintek nem esnek el, addig az emelkedésben bízóknak még van halvány reményük (a csütörtök délelőtti határidős jegyzések alapján ezek a szintek alig fél százalékra vannak), ez alatt azonban a medvéknek áll a zászló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!