A Richter árbevétele, mind a földrajzi régiók mind a termékportfóliók tekintetében jelentősen emelkedett, mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az első kilenc hónapot értékelő sajtótájékoztatón.

A Richter váratlan számokkal rukkolt elő, erről itt írtunk.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva megerősítette: nem régen találkozott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, de a nagy nyereség ellenére sem számítanak extraprofitadóra.

Kiemelte: a gyógyszergyártási szegmens árbevétele 30 százalékkal nőtt összességében.

Területileg:

  • Magyarországon: 9,7 százalékkal emelkedett
  • Európában: 45 százalékos emelkedés
  • Oroszországban: 41,7 százalékos emelkedés
  • Ukrajnában: 27,7 százalékos csökkenés
  • USA-ban: 36,4 százalékos emelkedés
  • Kínában: 52,9 százalékos emelkedés

Az árfolyamhatást nehezen tudják az elemzők megítélni, ez nem is csoda - mondta Orbán Gábor. Az árfolyamhatás az árbevétel szintjén 72 milliárd forintot jelentett, ez pedig a forint gyengülésének is a dollár erősödésének is köszönhető - tette hozzá.

Termékek szintjén a Richter minden esetben növelte forgalmát. A fogamzásgátlók piaca mind Európában, Oroszországban és az USA-ban is emelkedett - sorolta a gyógyszercég vezérigazgatója.

  • A Cariprazine esetében 100 milliárd forint felett volt az árbevétel, ami 39 százalékos emelkedést jelent az első 9 hónapban.
  • A Terrosa az egyik leggyorsabban növekvő készítmény, ami 60 százalékkal 14,9 milliárd forinttal több árbevételt ért el szeptemberig.
  • A Bemfola 4,4 százalékos emelkedés mellett 15,6 milliárd forint árbevételt ért el - sorolta Orbán Gábor.

Azért a Richter is érzi az inflációs hatásokat, szállítási és konténerproblémák is adódtak. A marketingköltségek jelentősen, több mint 50 százalékkal emelkedtek, hiszen több innovatív gyógyszer jelent meg az idei évben, a kutatás-fejlesztési költségek pedig 16 százalékkal nőttek.

Az árfolyamok alakulása rendkívül nagy bizonytalanságot hordoz a jövőben

- hangsúlyozta a vezérigazgató.

Orbán Gábor megjegyezte: a Ryeqo készítmény esetében az endometriózis indikációban is benyújtották a törzskönyvezési kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnél, a termék a méhmióma esetében 2021-ben már megkapta az engedélyt.

Az idei évre a Richter célja továbbra is a 10 százalékos emelkedés, árfolyamhatás nélkül - zárta a harmadik negyedéves értékelést Orbán Gábor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!