Richter: 2008 volt az utolsó békeév

Idén először nem ad ki eredményelőrejelzést a gyógyszergyártó, amely a Napi kérdésére elmondta, adott esetben termékakvizícióban gondolkodik a cég.
Korányi G. Tamás, 2009. február 11. szerda, 10:49
Fotó:

2008 volt az utolsó békeév, az eredmény idén minden bizonnyal romlani fog - mondta el Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentést követő szerdai sajtótájékoztatón.

A társaság mérleg szerinti eredménye 2008 egészét tekintve 43,4 milliárd forintra nőtt, amely 30 szátzalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Ennek megfelelően az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 2336 forintot tett ki. Pénzügyi tételeken 8,6 milliárd forintos nyereséget ért el a társaság.

Az árbevétel 236,7 milliárd forintra rúgott, a 934 millió eurós konszolidált forgalmából azonban Magyarország mindössze 13 százalékot ad, alig kétharmadát az orosz forgalomnak. Magyarországon 3 év alatt 40 milliárdról 30-ra csökkentek a Richter eladásai, ugyanakkor az Egyesült Államokban - elsősorban egy profitmegosztási megállapodás miatt - 23 százalékkal nőtt az árbevétel.

A társaság 2009-re most először nem adott eredményelőrejelzést, de Bogsch Erik elmondta, az elkövetkező 12 hónap bevételeinek harmadát fedezték le euró és dollár eladásokkal 280 feletti eurókurzuson. Korábban hagyományosan 80 százalék felett volt a fedezeti arány.

Az árbevételt egyébként komolyan érinti, hogy az orosz, illetve ukrán nagykereskedőknek visszatérítést ad a richter hogy a helyi devizák gyengülése miatt, hogy ne szűküljön túlságosan az árrés. A Richternek ugyanis nagyon fontos hogy a nehéz helyzetben is fenntarthassa hagyományos piaci pozícióit - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A gyógyszergyártó egyébként a szabad pénzeszközökkel legjobban ellátott magyar társaság, 57 milliárd forint készpénzzel és 19 milliárdnyi rövid lejárató értékpapírral rendelkezik, míg hitelállománya gyakorlatilag nincs.

A Napi Gazdaság kérdésére, hogy terveznek-e a későbbiekben akvizíciót, Bogsch elmondta, adott esetben terméket vásárolnának, amelylel meglévő termékportfóliót tudnák erősíteni és e tekintetben nem csak régiós szinten gondolkoznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK