Richter: szép-szép, de hova tovább?

A Richter grafikonja is egészséges emelkedő trendről tanúskodik, ezért elvileg nincs ok arra, hogy aggódjanak az ezt birtokló befektetők. Az igazi dilemmát az jelentheti, hogy a korábban várt célárfolyamokat már teljesítette a részvény. Ettől még mehetnének tovább, a kérdés az, hová?
Lovas-Romváry András, 2016. szeptember 23. péntek, 12:52
Fotó: Napi.hu

Az OTP és a Mol grafikonjához hasonlóan a Richter chartja is szép képet mutat, a trend emelkedő, s nincs is igazi ok arra egyelőre, hogy az emelkedő trend megmaradásában kételkedni kelljen. A gondot csak az jelenti, hogy nehéz eldönteni, meddig is mehet a részvény. A hosszabb távú grafikonokból számolt célárfolyamok közül a konzervatívabbat teljesítette.

A Richternél már tavaly ősszel megfigyelhető volt, hogy egy évek óta komoly ellenállást jelentő zónát tört át az árfolyam 4700-4800 forint magasságában. A kitörést megelőzően az osztalékkal korrigált grafikonon jól látszik, hogy évek alatt egy emelkedő háromszög alakzatot épített a kurzus. Az emelkedő háromszögekből számolt célárfolyamok elvileg a háromszög magasságából adódnak, itt azonban természetesen nem mindegy, hogy a korábbi ellenállásról történt visszapattanások közül melyiket vesszük a számítás alapjául. A hónapos, hetes felbontású grafikonokkal amúgy is óvatosan kell bánni, megbízhatóságuk elvileg kisebb, mint a napi grafikonoké.

Richter, osztalékkal korrigált, hetes
stooq.com

Ha óvatosan a kitörést megelőző második visszapattanást vesszük alapul, akkor a 4700 forintos ellenálláshoz képest a tavalyi februári visszaesés 3300 forint körüli értékéből az adódik, ami további 1400 forintos mozgást feltételez a kitörési szinthez képest, amiből 6100 forintos célárfolyam adódik. Ezt a július végén elért 6065 forintos árfolyammal akár már teljesültnek is lehet venni.

Ha valaki ennél optimista és kevésbé óvatos, és visszább halad az időben a 4700 forintról történt negatív korrekciókat számolva, akkor természetesen juthat ennél távolabbi eredményekre is, a 2011 októberi, 2800 forint körüli mélyponttal számolva a 6600 forintos célárfolyamot is el lehet képzelni. A részvénnyel egyelőre technikai értelemben egészen 4800 forintig nincs probléma (utolsó legális mélypont) ez azonban jelenleg elég távol van ahhoz, hogy valaki most vegyen fel vételi pozíciót benne.

Richter, napos
www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK