Az OTP és a Mol grafikonjához hasonlóan a Richter chartja is szép képet mutat, a trend emelkedő, s nincs is igazi ok arra egyelőre, hogy az emelkedő trend megmaradásában kételkedni kelljen. A gondot csak az jelenti, hogy nehéz eldönteni, meddig is mehet a részvény. A hosszabb távú grafikonokból számolt célárfolyamok közül a konzervatívabbat teljesítette.

A Richternél már tavaly ősszel megfigyelhető volt, hogy egy évek óta komoly ellenállást jelentő zónát tört át az árfolyam 4700-4800 forint magasságában. A kitörést megelőzően az osztalékkal korrigált grafikonon jól látszik, hogy évek alatt egy emelkedő háromszög alakzatot épített a kurzus. Az emelkedő háromszögekből számolt célárfolyamok elvileg a háromszög magasságából adódnak, itt azonban természetesen nem mindegy, hogy a korábbi ellenállásról történt visszapattanások közül melyiket vesszük a számítás alapjául. A hónapos, hetes felbontású grafikonokkal amúgy is óvatosan kell bánni, megbízhatóságuk elvileg kisebb, mint a napi grafikonoké.

Richter, osztalékkal korrigált, hetes
Kép: stooq.com

Ha óvatosan a kitörést megelőző második visszapattanást vesszük alapul, akkor a 4700 forintos ellenálláshoz képest a tavalyi februári visszaesés 3300 forint körüli értékéből az adódik, ami további 1400 forintos mozgást feltételez a kitörési szinthez képest, amiből 6100 forintos célárfolyam adódik. Ezt a július végén elért 6065 forintos árfolyammal akár már teljesültnek is lehet venni.

Ha valaki ennél optimista és kevésbé óvatos, és visszább halad az időben a 4700 forintról történt negatív korrekciókat számolva, akkor természetesen juthat ennél távolabbi eredményekre is, a 2011 októberi, 2800 forint körüli mélyponttal számolva a 6600 forintos célárfolyamot is el lehet képzelni. A részvénnyel egyelőre technikai értelemben egészen 4800 forintig nincs probléma (utolsó legális mélypont) ez azonban jelenleg elég távol van ahhoz, hogy valaki most vegyen fel vételi pozíciót benne.

Richter, napos
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!