BUX
38240

Richter: versenyhivatali engedély a Grünenthal-akvizícióhoz

A Richter bejelentette, hogy a német versenyhivatal egy november 23-án kelt határozatával jóváhagyta a Grünenthal fogamzásgátló termékportfóliójának megvásárlását.

NAPI, portfolio.hu, 2010. november 25. csütörtök, 09:58

A tranzakció zárásának feltétele a német versenyhivatal jóváhagyása volt, így - ahogyan azt korábban a társaság jelezte -, az akvirált termékportfólió jövőre már EPS-növelő hatással bírhat.

A Richterhez hasonló méretű, évi 900 millió eurós árbevételű Grünenthal a jövőben inkább a fájdalomcsillapítóira koncentrál, ezért adja el hat fogamzásgátló termékének gyártói és európai disztribúciós jogait. Ezeket a termékeket 2012-től a Richter Magyarországon fogja gyártani. A Grünenthal megtartja a latin-amerikai forgalmazást, ám ehhez a gyógyszereket maga is a Richtertől fogja vásárolni.

A termékcsoport 2009-ben 72 millió euró árbevételt hozott Európában a Grünenthalnak. Bár az idén alig folyt erre a termékekre promóció, a Richter arra számít, hogy ez a bevételi szint megmarad vagy alig csökken. A nyugat-európai országokban - főleg Német-, Olasz- és Spanyolországban - a Richter 80-100 orvoslátogatóból álló hálózatot épít ki, amelynek évi költsége mintegy 15 millió euró lesz. Mivel a gyógyszerek előállítási költsége elhanyagolható, a termékkör fedezeti hányada igen magas, közelíti a 80 százalékot.

A 236 milliós - még az idén kifizetendő - vételár a mérlegben az immateriális javak közé kerül és 15 év alatt írják le, vagyis évente 15,8 millió euróval rontja a cég eredményét.

Megfigyelők szerint a vételár nagyjából öt év alatt térülhet meg és 2012-től a jelenlegi 8 százalékról akár 12 százalékra is növelheti Nyugat-Európa részesedését a Richter árbevételéből. (A Grünenthal termékei Lengyelországot kivéve a többi kelet-európai országban is törzskönyvezve vannak.)

Az új termékcsoporttal együtt a Richter nőgyógyászati termékekből származó árbevétele jövőre megfigyelők szerint megközelítheti a 400 millió eurót, amelyből csak a fogamzásgátlók a teljes európai piacon több mint tízszázalékos részesedést jelenthetnek.