A Rivian, amely az Amazon.com-ot, a Soros Fund Managementet és a BlackRockot is a fő befektetői között tartja számon, 70-80 milliárd dollár körüli értékelést fog kérni a tőzsdei bevezetés idejére. Ilyen értékelés mellett a Rivian piaci kapitalizációja nagyobb lenne, mint a General Motorsé, a legnagyobb amerikai autógyártóé. De még mindig eltörpülne a Tesla mellett, amely közel 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet, és jelenleg egy olyan pickup gyártását tervezi, amely versenyezne a Rivian saját változatával - írja a Reuters.

A Rivian tőzsdei bevezetése várhatóan az amerikai tőzsdei bevezetések év végi sorát vezeti majd, amelyek a Dealogic adatai szerint idén eddig rekordösszegű, több mint 225 milliárd dolláros tőkebevonással jártak. Számos nagynevű név, köztük a kínai fuvarmegosztó óriás, a Didi Global, a dél-koreai e-kereskedelmi óriás, a Coupang és a Coinbase Global kriptopénzváltó már kihasználta az idei rekordot jelentő tőkepiaci aktivitást, és bevezette részvényeit az amerikai tőzsdék valamelyikére. Az év utolsó negyedévében várhatóan több más nagy név is tőzsdére megy, többek között a chipgyártó GlobalFoundries, az éttermi szoftvereket kínáló Toast és a magántőke-óriás TPG.

A Rivian pénteken nem közölt egyéb részleteket tőzsdei bevezetési terveiről. Várhatóan a következő hetekben egy nyilvános bejelentés keretében először lebbenti fel a fátylat a pénzügyeiről. A vállalat az Egyesült Államok egyik legjobban finanszírozott startupja. 2019 eleje óta 10,5 milliárd dollárt gyűjtött össze, ebből 2,5 milliárd dollárt júliusban egy, az Amazon és a Ford Motor által vezetett körben olvasható tovább Az RJ Scaringe által 2009-ben Mainstream Motors néven alapított vállalat 2011-ben változtatta nevét Rivianra. A "Rivian" a floridai "Indian River" szóból származik, ahol Scaringe fiatalkorában gyakran evezős csónakkal járt.

A Rivian idén szeretné megkezdeni egy elektromos pick-up és egy SUV gyártását.

E hónap elején a Reuters arról számolt be, hogy a Rivian tárgyalásokat folytat arról, hogy legalább 5 milliárd dollárt fektessen be egy új járműgyárba a texasi Fort Worth közelében. A cég viszonylag biztos felvevőpiacra számíthat: elektromos kézbesítő furgonokat épít az Amazon számára, miközben egy elektromos pickup és SUV márkát fejleszt, amely a jómódú magánszemélyeket célozza meg. Az Amazon 100 000 Rivian elektromos kézbesítő kisteherautót rendelt az e-kereskedelmi óriás szélesebb körű, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítéseinek részeként.

A Rivian mellett egy sor gyorsan növekvő EV startup cég használta ki a tőkepiacok fellendülését az elmúlt 12 hónapban, különösen a speciális célú felvásárlási társaságok (SPAC) felemelkedésével. Olyan cégek, mint a Lucid Motors, a Nikola, a Fisker és a Lordstown Motors, mind úgy döntöttek, hogy a tőzsdére lépés érdekében fúzióra lépnek valamely alappal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!