BUX
38240

Robban a svájci frank! Mi történik? (frissített)

A gazdasági miniszter nyilatkozata erősíti a svájci frankot.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 15:43

Felgyorsult a svájci frank erősödése: a tegnap még 1,1850 környékén tetőző EUR/CHF immár 1,1590 alatt jár, így a forintban mért kurzus 235-re szökött fel. Olyan történt, amire aligha gondolt volna bárki is: egy svájci miniszter és svájci bankok erősítik a frankot.

A svájci gazdasági miniszter nyilatkozatára szakadt az euró/svájci frank árfolyam: Schneider arról nyilatkozott, hogy nem nagyon fog a közeljövőben tovább gyengülni a frank, illetve, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. A nyilatkozatot meglovagolva a helyi bankok heves euró vételekbe kezdtek, ezzel kirázták a pozícióikból az utóbbi napok magas árfolyamán euró/svájci frank vételi pozícióba lépőket, vagyis levadászták a stopokat 1,16 alatt - fogalmazott Kolba Miklós az ING devizapiaci üzletágának vezetője.

A szakértő úgy véli, a mostani mozgás legfeljebb 1,13-ig tarthat az euró/svájciban, majd a későbbiekben az 1,10-1,20 közötti sávba állhat be az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy a svájci frank/forint a 229-239-es sávban mozoghat a közeljövőben.

Ma a forint tartotta tegnapi szintjét az euróval szemben, valamivel 272 fölött ingadozik a jegyzés, a piacra továbbra is a pangás jellemző.