BUX
37350

Robban az olajár, robban a Mol-árfolyam

A délelőtti kereskedésben rekordot döntött a Mol árfolyama és a BUX is. Az olajpapír 25 500 közelében tetőzött, a tőzsdeindex pedig 24 375 pont felett járt.

NAPI Online, 2006. április 18. kedd, 10:38

Fél 11 tájban már lejjebb jártak az árfolyamok: a BUX 0,8 százalékos többlettel 24 201 ponton állt.
A Mol 3,3 százalékos drágulással 25 450 forinton forgott, az OTP jócskán lemaradva 0,5 százalékos erősödéssel 7740 forinton járt. Az MTelekom és a Richter a piros tartományban mozgott: a távközlési cég részvénye 0,3 százalékos süllyedéssel 960, a gyógyszergyártó papírja 1,8 százalékos eséssel 45 200 forinton cserélt gazdát. Az Egis ezzel ellentétben 0,7 százalékkal 34 100 forintra kúszott fel.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy bejönnek a brókercégek várakozásai a Mol-részvényt illetően. Az elmúlt időszakban ugyanis szinte minden napra jutott egy Mol-céláremelés. Az "emelési versenyben" a Credit Suisse szakembere bizonyult 30 ezer feletti célárfolyamával a legbátrabbnak. Az ING és a Quaestor a korábbiaknál magasabb célárat tartalmazó Mol-elemzést publikált, a UBS pedig a stabilan magas olajárakra hivatkozva a teljes európai olajszektorra vonatkozó ajánlását módosította semlegesről felhalmozásra.

Az ING a gyengülő forintra, a magas olajárakra és a széles finomítói marzsokra tekintettel közel 22 százalékkal, 2215 forintra emelte az egy Mol-részvényre vonatkozó profitvárakozását. A magasabb nyereségből következően a korábbinál 8 százalékkal magasabb, 26 500 forintos célárat kalkulált a holland hátterű társaság szakembere és megerősítette a vételre vonatkozó ajánlását.

A Quaestor szakértője szerint a Mol árfolyamát az év hátralevő részében jelentős mértékben, a folyamatban lévő és a kilátásba helyezett akvizíciók is meghatározzák majd, mivel jelentősek az ezzel kapcsolatos várakozások. Emellett derűlátásra adnak okot a tavalyi számok, illetve az, hogy az organikus növekedés feltételei kedvezőnek tűnnek. Az elemzés rámutat: a cég teljesítette korábbi stratégiájában kitűzött céljait. A gázüzletág részbeni értékesítése az üzletághoz kötődő legnagyobb kockázattól, az árképzésitől szabadította meg a Molt, amelyet jelenleg "tiszta" olajipari cégként értékelnek. A Quaestor a Mol-papír fair értékét 22 389 forintra teszi, a célárat pedig 29 940 forintban határozta meg.