A katasztrofálisan rossz brazíliai és indiai nyersanyagtermés miatt a világ a második cukorhiányos év elé néz. A kereslet 5 millió tonnával haladhatja meg a kínálatot a 2010 szeptemberében végződő 12 hónapban - derül ki a Nemzetközi Cukorszövetség becsléséből. A legnagyobb termelő, Brazília a túlságosan esős, a legnagyobb felhasználó, India a kivételesen száraz időjárás miatt nem képes elegendő cukoralapanyagot előállítani.

Brazíliában négyszer annyi eső esett az elmúlt hónapokban, mint amennyi az évnek ebben a szakaszában normálisnak tekinthető, Indiában 83 éve a legszárazabb június végezte ki az ültetvényeket. Utóbbi arra kényszeríti a világ második legnépesebb országát, hogy kétszeresére emelje importját. A máskor az USA legnagyobb cukorellátójaként szereplő Mexikó szintén importra szorul.

A fontonként 30 centen kötött, márciusi szállításra szóló opciós üzletek száma több mint 18-szorosára ugrott az elmúlt négy hónapban. Ez az ár 44 százalékkal magasabb az édesítőszer pénteki New York-i tőzsdei jegyzésénél. Ez erősen befolyásolja majd minden édesipari cég nyersanyagárait, s ezzel profitját.

A cukor ára 76 százalékkal drágult idén, a múlt héten volt olyan időszak, amikor 20,85 centet kellett fizetni fontjáért, ami 1981 óta a legmagasabb ár. Egyes becslések szerint az év végére 25, mások szerint 30 centre megy fel az édesítőszer tőzsdei jegyzése. Az elmúlt négy hónapban ötszörösére nőtt a márciusi szállításra 40 centen kötött vételi opciók - azaz nem kötelező vásárlási opciók - száma.

Ugyanakkor sok szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukor ára még mindig 70 százalékkal elmarad 1974-ben elért rekordjától, és nem sok árupiaci termék van, amelyről elmondható, hogy csúcsát négy évtizeddel ezelőtt állította fel. 1974 novemberében 66 centet kellett adni egy font cukorért, miután a világ készletei 10 éves mélypontra estek. Azóta a termelés megduplázódott, ami az elmúlt hónapok hiányáig biztosította a kellő kínálatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!