Az Athex több mint 4 százalékos pluszban nyitott, és kora délután 11,33 százalékkal 841,01 pontra emelkedett. A görög bankok árfolyama 18,54 százalékkal növekedett, miután a múlt héten, a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) a január 25-én tartott parlamenti választáson aratott győzelmét követően, értékük egynegyedét veszítették el.

Az Athex-index már hétfőn 4,64 százalékos pluszban zárt, mivel a piacok elkezdtek bízni abban, hogy kompromisszumra jut az Alekszisz Ciprasz vezette új görög kormány a nemzetközi hitelezőkkel.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter a Financial Times című brit pénzügyi újságnak adott, kedden megjelent nyilatkozatában felvázolta az új görög kormány elképzelését a görög adósságállomány kezeléséről.

Varufakisz megerősítette, hogy kormánya nem kéri a külföldi hitelezőktől a 315 milliárd euróra duzzadt görög államadósság egy részének leírását, hanem két új kötvénytípussal csökkentené a görög adósságszolgálat terheit. Az egyik kötvény az európai partnerek által nyújtott hiteleket váltaná ki, ennek hozamát a görög gazdaság mindenkori éves növekedéséhez kötnék. A másik pedig örökjáradék-kötvény lenne, amelyre az Európai Központi Bank tulajdonában lévő, több mint 25 milliárd euró értékű görög államkötvényeket cserélnék ki.

Frederik Ducrozet, a Crédit Agricole francia bank elemzője szerint a görög pénzügyminiszter javaslata teljes mértékben elfogadható tárgyalási alap. A pénzpiacok osztani látszanak ezt a véleményt: az euró 0,86 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, a főbb európai és a New York-i értéktőzsde irányadó indexei jelentős pluszban állnak.

Jánisz Varufakisz vasárnap Párizsban, hétfőn Londonban, kedden pedig Rómában tárgyalt hivatali partnereivel. Az Európai Központi Bank elnökével szerdán találkozik Frankfurtban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!