BUX
36940

Robbant az athéni tőzsdeindex

Több mint 11 százalékkal emelkedett az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex kedden, miközben az új görög kormány vezetői folytatták európai körútjukat, hogy támogatókat keressenek a görög adósság újratárgyalását célzó elképzeléseikhez.

MTI-Eco, 2015. február 3. kedd, 17:02

Az Athex több mint 4 százalékos pluszban nyitott, és kora délután 11,33 százalékkal 841,01 pontra emelkedett. A görög bankok árfolyama 18,54 százalékkal növekedett, miután a múlt héten, a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) a január 25-én tartott parlamenti választáson aratott győzelmét követően, értékük egynegyedét veszítették el.

Az Athex-index már hétfőn 4,64 százalékos pluszban zárt, mivel a piacok elkezdtek bízni abban, hogy kompromisszumra jut az Alekszisz Ciprasz vezette új görög kormány a nemzetközi hitelezőkkel. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter a Financial Times című brit pénzügyi újságnak adott, kedden megjelent nyilatkozatában felvázolta az új görög kormány elképzelését a görög adósságállomány kezeléséről. Varufakisz megerősítette, hogy kormánya nem kéri a külföldi hitelezőktől a 315 milliárd euróra duzzadt görög államadósság egy részének leírását, hanem két új kötvénytípussal csökkentené a görög adósságszolgálat terheit. Az egyik kötvény az európai partnerek által nyújtott hiteleket váltaná ki, ennek hozamát a görög gazdaság mindenkori éves növekedéséhez kötnék. A másik pedig örökjáradék-kötvény lenne, amelyre az Európai Központi Bank tulajdonában lévő, több mint 25 milliárd euró értékű görög államkötvényeket cserélnék ki. Frederik Ducrozet, a Crédit Agricole francia bank elemzője szerint a görög pénzügyminiszter javaslata teljes mértékben elfogadható tárgyalási alap. A pénzpiacok osztani látszanak ezt a véleményt: az euró 0,86 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, a főbb európai és a New York-i értéktőzsde irányadó indexei jelentős pluszban állnak. Jánisz Varufakisz vasárnap Párizsban, hétfőn Londonban, kedden pedig Rómában tárgyalt hivatali partnereivel. Az Európai Központi Bank elnökével szerdán találkozik Frankfurtban.