Az európai tőzsdék eséssel indították a napot. A befektetők hangulatát elrontotta, hogy a Moody's leminősítette a spanyol adósságokat, illetve hogy az ír kormány közzétette terveit az ország pénzintézeteinek további feltőkésítéséről. A párizsi CAC-40 0,8, a frankfurti DAX-30 0,6, a londoni Footsie 0,5 százalékos mínuszban volt fél órával nyitás után. Az ír kormány bejelentette, hogy többségi tulajdont kíván szerezni az Allied Irish Bankban és újabb tőkeinjekcióval erősíti meg az Anglo Irish Bankot. Mindezek nyomán az ország pénzügyi válságának kezelésére fordított összeg 45-50 milliárd euróra emelkedhet attól függően, hogy az Anglo Irish helyzete a legrosszabb forgatókönyvnek megfelelően alakul-e vagy sem. Az Allied Irishbe várhatóan hárommilliárd eurót kell betolni az adófizetők pénzéből, az Anglo Irish újabb feltőkésítésére pedig 6,4 milliárdot kell fordítani alapesetben, illetve további ötmilliárdot, ha további jelenleg nem ismert veszteségekre derül fény. Az utóbbi pénzintézetbe 22,9 milliárd eurót fektetett be az állam 2009. januárja a bank állami tulajdonba kerülése óta. Az Irish Nationwide Building Society, az egyik legöregebb ír pénzintézet 2,7 milliárd eurót kap pénzügyi helyzete rendbe tétele érdekében. A kormány eddig összesen 33 milliárd eurót fordított a szigetország pénzügyi rendszerének életben tartására, miután kipukkadt a korábbi évek ingatlanpiaci boomja és beütött pénzügyi világválság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!