Elsősorban az arany esetében szokott megjelenni a piaci kommentárokban a dollárgyengülés árfolyamerősítő hatása, a nemesfém jegyzése részben ennek köszönhetően 1980-óta nem látott magasságokba emelkedett - mutatott rá Siklér Gyula, a Solar Capital üzletkötője.

800, 1600 dolláros aranyárfolyam?

A nagy elemzőházak optimistává váltak az arany kapcsán, a múlt héten egy 30 elemzőt megszólaltató körkérdésben 24-en vételre ajánlották a nemesfémet - ebben a felmérésben egyébként további két aranykereskedő stagnáló árakra számított, míg négyen esést vártak. Emellett 800-as, sőt 1600 dolláros célárak is napvilágot láttak az elmúlt hetekben. (Siklér ugyanakkor rámutat, hogy emelkedő árfolyamok mellett mindig a további drágulást valószínűsítő célárak kerülnek előtérbe.) A szakember hangsúlyozza, hogy amíg 730 dollár fölött marad az arany unciánkénti árfolyama, addig nagyobb az esélye a további erősödésnek, ezen szint elesése után azonban az árfolyam gyorsan visszaeshet akár 700 dollárig is. A jegyzést megtámaszthatja, hogy az utolsó negyedévben - elsősorban Kínának és Indiának köszönhetően - jellemzően nagyobb a fizikai kereslet a nemesfém iránt.

Drága a búza, lesz-e még drágább?

A búza az elmúlt hetekben ritkán látott erősödést produkált, egy hét alatt 3,3, kilenc hét alatt pedig 35 százalékkal lett drágább. Mindez elsősorban a fizikai piacon jelentkező szűkös kínálattal indokolható. Siklér rámutat, hogy a múltbeli hasonló mértékű felértékelődést követően az esetek döntő többségében ugyanilyen lendülettel esett vissza a jegyzés, így most is a meredek emelkedő trend fordulására számít.


A közeljövőben fontos adatok jelennek meg az ausztrál búzatermésről, ami az előzetes várakozások szerint 15 és 21 millió tonna között alakulhat. Amennyiben az október 12-én, az amerikai agrárminisztérium (USDA) jelentésében ettől eltérő adat szerepel majd, az jelentősen eltérítheti az árakat. A szakember ezzel együtt a short oldalon javasol beszállást, tehát az árak esését tartja valószínűbbnek: egy valamivel 9 dollár alatti beszálláshoz pedig a szeptember 12-én fölállított 9,11 dolláros szintre helyezett stopot javasol. Egy ilyen pozíció letétigénye megközelítőleg 4000 dollár, a potenciális nyereség pedig - amennyiben az árfolyam 750 centre esne - 7000 dollár, miközben a befektető 1000-1200 dollárt tesz kockára.

Olaj, kakaó

Az olaj esetében is rekordárfolyamról lehetetett beszámolni az elmúlt hetekben, ami a gyengülő dollár mellett a Mexikói-öbölben tomboló trópusi viharoknak volt betudható. Mára némileg csökkentek a jegyzések, és a viharok elültét követően - kiegészítve azzal, hogy hamarosan véget ér a hurrikánszezon - a piac is csökkenő árfolyamokra számít. Jól látszik ez a határidős árakból, a novemberi árfolyam hétfőn délután például 80,90 dolláron állt, míg a decemberi 79,90-en. Siklér Gyula a hurrikánprémium kiárazódása, és az amerikai gazdaság lassulását mutató makroadatok miatt rövid távon inkább csökkenő olajárra számít, melynek során 77-78 dollárig csökkenhet az árfolyam.

Ugyancsak jót tett a kakaó árfolyamának a dollár gyengülése, és az árupiacokat övező általános optimizmus. A múlt héten nyolc százalékkal ment föl a jegyzés, elérve a 2000 dolláros tonnánkénti szintet. Amennyiben ezt az ellenállást áttörné, úgy további emelkedés következhet, melynek során a jegyzés elérheti a júliusi 2160 dolláros lokális csúcsot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!