Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint gyengülésével párhuzamosan 0,3-0,6 százalékpont közötti értékekkel emelkedtek tovább a másodpiaci állampapírhozamok, ezzel fejelve meg a hétfői számottevő növekedést.

FutamidőHozam (%)Változás
M37,850,35
M67,900,35
M128,600,55
Y39,780,36
Y510,310,41
Y1010,320,28
Y1510,310,29

A jelenlegi kötvényhozamok már most is a hosszabb távon nem tolerálható szinten vannak, és ha ez így marad, nem lesz fenntartható az adósságtörlesztés - kommentálta az eseményeket a Napi Gazdaság Online kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír vezető elemzője. Azt egyelőre nem látni, hogy rövid távon hol tetőzhetnek a hozamok: 12-13 százalék éppúgy benne van a pakliban, ahogy a visszatérés az egyszámjegyű régióba is. Mindez alapvetően az ország megítélésén múlik, márpedig a labda - ha formálisan nem is - a mi térfelünkön pattog. A parlament ugyanis megszavazta a két problémás törvényt, márpedig a magas kockázat mérséklődéséhez a magyar álláspontnak kellene megváltoznia.

Hozzátette: szükségszerű, hogy az IMF-fel megállapodjon a kormány. A helyzet paradoxona ugyanakkor, hogy ha létrejön a megállapodás, az olyannyira megnyugtathatja a piacokat, hogy nem is biztos, hogy szükség lesz a Valutaalap pénzére. A paktum ugyanis nagyobb gazdaságpolitikai fegyelmezettséget és kiszámíthatóságot feltételez, egyben védőhálót is ad Magyarország számára. A megállapodás nélkül viszont egyszer csak oda jutunk, hogy nem tudjuk újrafinanszírozni a lejáró adósságot a piacról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!