Tőzsdére készül a Roblox, az internetes játék- és fejlesztői platform, közösségi- és piactér, ami a játékiparban bevett szorzók értelmében kifejezetten vonzó papír lehet majd idővel a befektetők számára.

A vállalat februárban 4 milliárd dollárt ért, most a Reuters becslése szerint, figyelembe véve a más nyilvánosan kereskedett játékfejlesztő cégek estében használt szorzókat, már ennek dupláját is érheti a Roblox Technologies.

A cég már beadta a szükséges dokumentációkat az amerikai piacfelügyeletnél, egyelőre még nem tudni, vagy nem hozzák nyilvánosságra, hogy mikor esedékes a piacra lépés.

Problémás célközönség

A dinamikus növekedés az árbevételben vonzó lesz a piaci szereplőknek, viszont a nagyobb nyilvánosság mellett azzal is számolni kell, hogy sokkal több emberhez jut el a cég üzleti modelljének híre, és az, hogy a Roblox gyerekeknek szól.

Idén a közösségi platform népszerűségét az is táplálja, hogy az iskolából otthoni tanulásra kényszerülő gyerekek a Roblox karakterük által tudnak érintkezni. Bajosabb, hogy az online térnek saját pénze van, a Robux, amit viszont igazi pénzért lehet megvenni, és a platformot üzemeltető cégnek is ebből van elsősorban bevétele.

A mikrotranzakcióknak nevezett, játékon belüli vásárlások állandó vitatémát jelentenek a függőségkutatók részéről is, ami hatványozottan ingoványos terep, ha a célközönség gyerekkorú.

A Reuters gyorselemzése szerint ezzel együtt, ha a cég elviseli a várható tiltakozást, amiért támogatja, hogy a gyerekek kriptodeviza kereskedéssel foglalkozzanak, jelentős tőkebevonási képességekkel bírhat a tőzsdén.

Ugyan jönnek és mennek a trendek, viszont mivel a Roblox fejlesztési platformként is működik, az új fejlesztők által állandó lehet a megújulás, amivel az érdeklődést is hosszabb távon fenn lehet tartani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!