Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The Wall Street Journal adatai szerint a ródium unciánkénti ára az év eleje óta 65 százalékkal 9985 dollárra emelkedett, 2019 januárja óta pedig csaknem négyszeresére nőtt - írta az MTI.

A ródium drágulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy Európába és Ázsiában megszigorították a környezetvédelmi előírásokat a járművek esetében, aminek a hatására nő az autóipar keresletet a platinaféle iránt.

A fém kínálatát korlátozza, hogy a természetben a többi platinafémmel együtt, ötvözet formájában található meg, ródiumot elválasztani pedig csakis hosszadalmas műveletek útján lehet. Szakértők szerint a platinafélék előállítói nagy valószínűséggel nem növelik a termelésüket, hogy a megemelkedett ár hatására nagyobb nyereségre tegyenek szert.

Tavaly a világ ródiumkereslete 10 százalékkal nőtt, a fém mintegy 85 százalékát az autóipar használta fel. Dél-Afrika adja a globális kínálat mintegy 60 százalékát, a második helyen Oroszország áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!