Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A felügyelet elnöke egyidejűleg vezetői körlevélben (itt pdf-formátumban elérhető) szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

A tájékoztató röviden összefoglalja az ügyfelek jogszabályban előírt adósságkönnyítő lehetőségeit, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendező programok fő jellemzőit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetőség ismérveit. A létező lehetőségek közül az érintett ügyfeleknek saját jelenlegi és várható élethelyzetük alapján kell mérlegelniük és dönteniük arról, hogy fizetési nehézségeikre mi jelentheti a legmegfelelőbb megoldást.

A felügyelet szerint az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, s pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak.

A PSZÁF kalkulátora idekattintva érhető el.

A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részletek várható alakulását. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyűlő tartozás), s ez alapján a későbbi törlesztési kötelezettség is. Az ügyfél e mellett a feltételezett devizaárfolyamok, kamatlábak változtatásával tudja modellezni gyűjtőszámla-hitele törlesztő részletének változását is. A programot pénzügyi szótár és fogyasztóvédelmi tájékoztató egészíti ki.

A felügyelet közölte: elvárja, hogy az adósságkönnyítő ügyféldöntés meghozatalához a hitelintézetek - a törvényben előírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl - a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást az adós fennálló tartozásairól, s azok jogcímenkénti tételes bontásáról. A pénzügyi intézmények adjanak előzetes iránymutatást az ügyfeleknek arról, hogy milyen módszerrel állapítják meg a gyűjtőszámlán felgyűlt hitel piaci kamatát a jellemzően 2015-től induló törlesztéshez. Az árfolyamrögzítés időszakában pedig adjanak rendszeres kimutatást, internetes lekérdezési lehetőséget a fogyasztónak gyűjtőszámla hitelének aktuális egyenlegéről.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!