A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A görög és egyéb euróövezeti államok válsága és az euróban megrendülő bizalom miatt főleg május második felében volt élénk érdeklődés a befektetési tömbarany iránt, akkor az ellátás is akadozott, ám azóta normalizálódott a helyzet - mondta a Napinak Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Kft. ügyvezető igazgatója. A befektetési céllal vásárló ügyfelek leginkább 1-5 millió forint közötti összeget költenek jellemzően 50, 100 és 250 grammos tömbökre. Az a kisebbség, amely akár tízmillió forintot is szán a vásárlásra, ennyi pénzért már inkább az egykilós tömböt választja.

Mindenesetre Juhász szerint az ügyfeleket az áremelkedésből elérhető nyereségen kívül bizonyos esetekben az euró értékvesztése miatti félelem is motiválja. Részben ez indokolhatja azt, hogy a vásárlók fele-fele arányban vesznek euróért, illetve forintért. Éppen ezért a közeljövőben befolyásolhatja a forgalmat, hogy az euró gyengülése lelassult és ezáltal euróban számítva már nem emelkedik annyira az arany ára. A Conclude árait a chicagói Globex valós idejű aranyárfolyama, az euró/dollár kurzus, illetve saját marzsa alapján határozza meg.

Alapvetően árérzékeny a piac, ennek ellenére folyamatos az érdeklődés a BÁV-nál is - mondta el lapunknak Tűzkő Péter, a kereskedelmi iroda vezetője. A legkelendőbb termékek üzletenként változóak, ám a befektetési célra nagyobb, 50-100 millió forintos tételben vásárlók jellemzően a százgrammos tömböt választják, de fogynak a fél- és egyunciások, illetve ötvengrammosok is. A BÁV aranytömbjeit az Állami Pénzverő jogutódja, a Metal-Art állítja elő és áruk a londoni tőzsdei fixinghez, illetve a dollár/forint árfolyamhoz igazodik.

Kora tavasszal majdnem annyian váltották vissza a korábban vásárolt aranytömbjüket (akár több mint 30 százalékos profitot realizálva), mint ahányan új tételt vásároltak, mostanra azonban ismét a vevők kerültek háromnegyedes túlsúlyba - vázolta a helyzetet Gregus Zsolt, az aranypiac.hu vezető kereskedője. Ettől függetlenül a hazai befektetők döntő többsége még inkább csak ismerkedik a fizikai aranypiaccal.

Akik azonban úgy vélik, befektetési portfóliójuknak jó lába lehet az arany, vagy éppen tartanak a bizonytalan tőkepiacoktól, azok jellemzően a 20 és 100 grammos tömböket vásárolják. Döntő többségük forintért, de előfordul eurós vétel is. Magyarországon azonban az aranyárfolyam változása mellett a devizaárfolyam-kockázatra is figyelnie kell a befektetőnek. Előny viszont, hogy egy EU-irányelvnek megfelelően befektetési aranyat áfamentesen lehet vásárolni (szemben az ezüsttel és a platinával).

Mindazonáltal külső megfigyelők szerint az aranyvásárlást fontolgató hazai befektetők jobban járnak, ha kiruccannak Bécsbe. Ott ugyanis a hazai szolgáltatóknál szűkebb marzzsal dolgozik néhány aranykereskedő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!