A felívelésben a réz járt az élen, amelynek Londonban jegyzett határidős árfolyama megduplázódott az év eleje óta. Nem nagyon maradtak le a többiek sem, az ólom 92, a nikkel 73, míg a cink 58 százalékos felértékelődésen esett át a Bloomberg adatai szerint. Az ipari fémek áralakulása szempontjából az lehet a fő kérdés, hogy a gazdasági fellendülés hoz-e magával tartós keresletnövekedést a recesszió által leginkább sújtott fő felhasználóknak számító építő- és termelő iparban. Szakértők szerint most kissé túlvett a piac, de hosszabb távon az infláció ellen jó fedezet lehet színesfémekbe fektetni. Egyre több a bizakodó hang. A kereslet második félévben várható felfutására hivatkozva nemrégiben lényegesen emelte az ipari fémekre vonatkozó idei átlagárprognózisait a JP Morgan Chase, de az árupiaci bikák sorát erősítik az EIU elemzői is. A szakértői elemzés szerint a hosszú távú kínálatszűkével kapcsolatos félelmek 2011-től ismét erőteljesebben fejthetik ki hatásukat, elsősorban a költséghatékonyságot növelő beruházások 2009-2010-es visszafogása után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!