BUX
37689

Román cégek mennek a tőzsdére

A bukaresti kormány idén már gazdasági növekedésre számít, a költségvetési kiadásokat tovább kell csökkenteni – mondta lapunknak adott interjújában Markó Béla, Románia miniszterelnök-helyettese. Mint szavaiból kiderült, a béreket vagy nyugdíjakat érintő megszorításokra, új adónemek bevezetésére idén már nem kell számítani. Az RMDSZ leköszönő elnöke szerint idén sor kerül az állami cégek tőzsdei privatizációjára is.

Túrós-Bense Levente, 2011. január 20. csütörtök, 05:30


- Az állami cégek tőzsdei privatizációját már régóta tervezi a kormány. Várható idén tőzsdei bevezetés?

- Az állami tulajdonalap (Fondul Proprietatea) létrehozásáról még 2005-ben született törvény, amely előírta, hogy az alapba apportált állami vagyonelemeket képviselő vállalatokat rövid időn belül be kell vezetni az értéktőzsdére. Ez eredetileg több mint száz állami nagyvállalat részleges privatizációját jelentette volna. A rendelkezést a be nem tartható határidők miatt módosították. A Transelectrica részvénypakettjének 10 százalékát 2006-ban privatizálták, a Transgaz 10 százalékos pakettjét 2008-ban értékesítették a bukaresti tőzsdén.

Tavaly augusztusban végül több olyan kormányhatározat is született, amely egyes, kisebbségi állami tulajdonban levő részvények tőzsdén történő értékesítéséről, illetve többségi állami tulajdonú részvénytársaságok privatizációjáról szól. Ilyen például a Transelectrica, a Transgaz és a Romgaz, a tervek szerint ezen közműcégek 15-15 százaléka még idén a tőzsdére kerül, de értékesítjük az OMV Petrom olajtársaságban birtokolt tulajdonrészt is.


További részletekért keresse a Napi Gazdaság csütörtöki lapszámát