BUX
41002

Romló kilátások a TVK-nál

Nagyjából az első negyedévihez hasonló eredménnyel zárta a TVK 2011 második negyedévét, a kilátások viszont romlanak.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 09:08

A TVK Nyrt. működési környezete romlott a második negyedévben 2011 első negyedévéhez képest, az integrált petrolkémiai fedezet forintban kifejezve 10 százalékkal volt alacsonyabb. Az egy évvel korábbihoz képest azonban még mindig sokkal jobbak voltak a gazdálkodás feltételei. A polimerek többségének ára (PP, HDPE) magas maradt, csak az LDPE jegyzése csökkent 5 százalékkal. A fedezetromlást az emelkedő alapanyagköltségek okozták, a vegyipari benzik 9 százalékkal drágult.

A Mol-csoporthoz tartozó társaság árbevétele 110 milliárd forint volt, 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzemi eredmény valamivel meghaladta a kétmilliárd forintot, az adózott nyereség 890 millió forint lett, az egy évvel korábbi 25 millióval és az idei első negyedév 1,4 milliárdos eredményével szemben. Az árfolyamhatások kioltották egymást, a vevő/szállító állományon egymilliárdot meghaladó veszteség, a hitelátértékelésen hasonló nagyságú nyereség képződött.

A társaságot június eleje óta irányító vezérigazgató, Pethő Zsolt szerint további lehetőségek vannak a Mol-csoporthoz tartozásban rejlő szinergiák kiaknáázásában.

A TVK prognózisa szerint a vegyipari benzin jegyzésára már július elejétől emelkedővé vált, ugyanakkor a polimerek jegyzésára július középéig tovább csökkent, vagy nem emelkedett, emiatt a július havi átlagos integrált petrolkémiai árrés alulmúlhatja az eddigi rekord alacsony szintet is. A kedvezőtlenebbé váló polimer értékesítési árak mellett a nyári időszakra egyébként is jellemző alacsony piaci kereslet lesz jellemző júliusban, emiatt a termelés és értékesítés volumene várhatóan alacsonyabb lesz. A termelés összetételét tekintve a HDPE típusok részaránya átmenetileg csökkenni fog.A harmadik negyedév során kismértékben javuló, de jellemzően alacsony petrolkémiai fedezettel számol a társaság, s a termelés és értékesítés mennyiségét is a nyári hónapok után megjelenő magasabb piaci igények hatására fogják csak tudni fellendíteni.