BUX
38240

Romlóban a hangulat világszerte

A tegnapi vegyes amerikai zárás ma reggel sz ázsiai kereskedésre is rányomta bélyegét, az irányadó indexek felemás elmozdulást mutatnak. A japán tőzsde viszont az elmúlt napokban látott impozáns teljesítmény után ma is emelkedni tudott, igaz csak 0,1 százalékot.

portfolio.hu, 2011. január 7. péntek, 08:57

Egy vártnál gyengébb munkaerőpiaci statisztika, valamint a nem túl bíztató decemberi kiskereskedelmi értékesítési adatok hatására vegyesen zárták a tegnapi kereskedést az amerikai tőzsdék, ez pedig ma reggel a Távol-Keleten is érezteti hatását. A Dow Jones Ipari Átlag 25 pont csökkenést követően 11 697 ponton zárt, az S&P 500-as index 2,7 százalákos csökkenést követően 1274 ponton búcsúztatta a napot.A főbb ázsiai indexek szintén felemás képet festenek, az emelkedő indexek között a Shanghai Composite (+0,4 százallék) és a dél-koreai KOSPI (+0,4 százalék) mellett megtaláljuk a japán Nikkei 225-öt is, mely 0,1 százalékkal került feljebb. Az utóbbi index az elmúlt napokban egyértelmű jelét adta annak, hogy az emelkedés mellett teszi le a voksát hosszú hónapok gyengélkedését követően. A benchmark ma újabb lokális csúcsot állított be, utoljára tavaly májusban járt ilyen magasságban.

A tokiói indexet elsősorban az autógyártók segítették felfelé, a Nissan 4,4, a Toyota 2,2, a Honda pedig 0,3 százalékot erősödött. Az ágazatnak a nagy exportkitettség miatt kedvezett a jen dollárral szembeni gyengülése.

Az egyedi részvényekközül a Samsung érdemel még említést, mely a negyedik negyedéves eredményeivel kapcsolatban nem éppen pozitív várakozásokat közölt. A várható év/év alapú profitcsökkenés a társaság szerint a Nyugat-Európában tapasztalt keresletvisszaesésnek tudható be. A részvények több mint 1 százalékot estek a hírre.