A medve hatalmába kerítette a piacokat, miután a világ harmadik legnagyobb vállalatának tartott General Electric a hitelpiaci válságot okolta profitjának csökkenése és éves profitkilátásának lefelé korrigálása miatt. Ennek hatására mind a vezető nyugat-európai, mind az amerikai tőzsdék lejtőre kerültek. A pluszos nyitás és a 22 500 pontot közelítő délelőtti értékek után 12 óra körül lejtőre került a BÉT indexe. A piros tartományba kora délután csúszott át, és zárásra sem tudott kikeveredni: a BUX 0,5 százalékos veszteséggel 22 127 ponton fejezte be a kereskedést. A pesti kereskedésnek nem tett jót, hogy a Morgan Stanley felülsúlyozásra ajánlotta a lengyel részvényeket, miközben felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra rontotta a magyar és a török papírok besorolását. A vezető papírok vegyesen szerepeltek. Az indexet főként a 2 százalékkal 6900 forintra hanyatló OTP húzta le, amelytől a leginkább igyekeztek megszabadulni a befektetők a negatív hangulatban. A BUX-nak nem segített a Richter 32 775 forintos záróárat eredményező 0,5 százalékos süllyedése sem. A Telekom és a Mol ugyanakkor erősödött, előbbi 0,5 százalékkal 842 forintra, utóbbi 0,7 százalékkal 22 495 forintra. Az FHB 0,5, míg az Egis 0,6 százalékot veszített az értékéből. A kisebb papírok közül ismét az Econet szerepelt jól, és lett egyben a nap győztese. A papír 7 százalékot meghaladó mértékben drágult az előző napi 15 százalékos ugrása után, miután a cég vezetése bejelentette a részvényopción alapuló menedzsmentösztönző programját. Jól szerepelt még a Forrás és a TVNetwork, 5,4 illetve 3,1 százalékos drágulással. A nap vesztesei Pannonenergy, a Fotex és a Synergon papírjai lettek 1,4, 1,1 és 1,1 százalékos hanyatlással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!