A Richter megerősítette a vizsgálat tényét, és mint fogalmaztak: a legnagyobb mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A társaság elismeri, hogy valóban 4 esetet jelentettek, ebből 3 májátültetéssel végződött, de a Richter véleménye szerint egyéb tényezők is közrejátszhattak - írja a vg.hu.

Így például más gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés vagy a máj egyéb okból történt megbetegedése. Az Equilor szerint egyelőre a Richter sem tudja, hogy a vizsgálat eredményeképpen worst case szcenárióban felfüggeszthetik-e a gyógyszert. Kiss Mónika, az Equilor vezetőelemzője heves tőzsdei reakcióra számít, annak ellenére, hogy csak most indult meg a vizsgálat. Ez már a hétfő délelőtti kereskedésben is meglátszott: a gyógyszeripari részvény a BÉT-en 11 óra körül 5,1 százalékos mínuszban volt.

Az Equilor úgy számol, hogy az Allergan csúcseladási tervei 1 milliárd dollárt is jeleztek az Egyesült Államokban. Az Allergan a megállapodás szerint a jövőben royalty díjat fizet a Richternek, ennek mértéke viszont nem ismert.

Európában az Equilor elemzőinek véleménye szerint körülbelül 100 millió eurós lehet a csúcsértékesítés, Magyarországon euróban mérve körülbelül a bevétel kevesebb, mint egy harmadát jelenti már most is. Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) tavasszal dönthet majd a PRAC (a gyógyszerek biztonságosságát folyamatosan nyomon követő bizottság) vizsgálati eredményével kapcsolatban - írta Kiss Mónika kommentárjában.

Richter menedzsmentje úgy számolt, hogy a készítményből idén 80-85 millió euró bevétele származik a társaságnak.

Mire való az Esmya

Az Esmya méhfibrómák (gyakori nevén miómák), azaz a méh jóindulatú daganatai, mérsékelten súlyos tüneteinek kezelésére használatos készítmény. Olyan felnőtt (18 év feletti) nőknél alkalmazható, akiknél a méhfibróma műtéti megoldása szükséges. A gyógyszer a progeszteron, a szervezetben természetesen jelenlévő hormon aktivitását módosítja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!