Rossz befektetés a disznó

Az idei év második legrosszabb árupiaci befektetésének számító sertéshús határidős jegyzése az év végéig további 33 százalékot zuhanhat múlt pénteki, fontonként 44,65 centes záróértékéhez képest - írja a Bloomberg.
NAPI, 2009. augusztus 18. kedd, 12:26

A szezonalitás miatt hagyományosan mélypontot hozó novemberben a rekordszintű raktárkészletek miatti túlkínálat nyomán fontonként 30-32 centes árfolyamra számít az iparágat öt évtizede figyelemmel kísérő Glenn Grimes, a University of Missouri közgazdásza.

Az elmúlt évtized legdinamikusabban bővülő amerikai húsexporttermékének a sertésinfluenza tett be, illetve a legnagyobb felvevőpiacok - Kína és Oroszország - ennek kapcsán az Egyesült Államokkal szemben bevezetett behozatali megszorításai.

A sertésinfluenza idén 11 százalékkal vetheti vissza a világ sertéskereskedelmét az ENSZ adatai alapján, annak ellenére, hogy tudományos kutatások igazolták, a sertéshús fogyasztásával nem terjed a vírus.

A sertéstenyésztők egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy a drasztikus keresletváltozással lépést tartsanak, így félő, hogy csak addig termelnek, míg a pénzből kifogyva tönkre nem mennek - véli David Kruse, a CommStock Investments árupiaci üzletkötője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK