Az ázsiai tőzsdéken eladói nyomás uralkodott el ma reggel, csak a japán indexek emelkedtek minimálisan, a Nikkei mindössze 3 pontot erősödött, 9354 ponton fejezte be a kereskedést, a szélesebb körű Topix index pedig 0,2 százalékkal értékelődött fel.

A kínai tőzsde alulteljesít ma, a Shanghai Composite több mint 1 százalékotot esett, amiben nemcsak az általánosan rossz hangulat játszik szerepet, de az is, hogy a Credit Suisse elemzője negatívabb véleményének adott hangot Kínával kapcsolatban. Az elemző csökkentette a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisait, bár még mindig jelentős, 8,5 százalékos GDP-növekedésre számít 2012-ben. A stratéga meglátása szerint az infláció, a lassuló növekedés és a gazdaságpolitikai szigorítás nemcsak 2011 második felében, de 2012-ben is éreztetheti hatásait. A Credit Suisse kínai bankokat is leminősített: az Agricultural Bank of China részvényeire vonatkozó ajánlását felülsúlyozásról alulsúlyozásra módosította, a Bank of China papírjaira vonatkozó ajánlását pedig felülsúlyozásról tartásra változtatta. A hírre a két bank részvényei 1,2 százalékkal, illetve 1,1 százalékkal értékelődtek le Hongkongban.

Rossz a hangulat Európában is

Az irányadó európai index fél százalék körüli mínuszokkal kezdhetik a ma reggeli kereskedést, a CAC-40 futures jelenleg 26 pontos, a DAX futures pedig 31 pontos leértékelődést mutat.

Az amerikai határidős indexek szintén esést vetítenek ma előre, a Dow futures jelenleg 68 pontos mínuszban jár, ami az európai tőzsdékhez hasonlóan fél százalékos csökkenést jelent. Pénteken még emelkedni tudtak az amerikai tőzsdéken, bár a kezdeti pluszok valamelyest elolvadtak a nap végére: a Dow 0,4 százalékos, az S&P pedig 0,3 százalékos erősödéssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját.

Szenved az olajár

A görög problémákat az olaj piaca is megszenvedi, hiszen a kockázatkerülő magatartás és a gazdasági növekedésbe vetett hit megingása eladókat csal a piacra. A Brent a múlt heti közel 5 százalékos esését követően ma is lefele vette az irányt és 1,1 százalékos csökkenést követően a 112 dollár alatti régióban tartózkodik. Az amerikai WTI esetében hasonló folyamatokat láthatunk, azonban itt a jegyzések már 92 dollár alatt állnak.

Az ausztrál nemzeti bank olajpiaci elemzői rövid időtávon nem várnak ismételt gazdasági recessziót egyik jelentősebb fejlett vagy fejlődő piaci országban sem. Emiatt a későbbiekben a lakossági kereslet hatására az olajpiaci egyensúly tovább szűkülhet, ismét felfele hajtva az árfolyamot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!