BUX
40021

Rossz hír a frankhiteleseknek, tovább drágul a CHF

A hosszú hétvége után erőteljesen gyengült a forint, legfőképpen a régiós valuták rossz teljesítménye miatt és a kockázati étvágy csökkenésének köszönhetően - mondta el a Napi kérdésére Földi Balázs a Commerzbank treasury-jének vezetője.

Kővári Dániel, 2010. augusztus 23. hétfő, 10:07

Az euró/forint árfolyam csütörtökön még a 277-es szint alá is benézett, de a lendület hétfőre visszaesett, 10 óra előtt pár perccel 279,5 forintot ért egy euró a devizapiacon. Pénteken - a nemzeti ünnep miatt - idehaza nem volt forint-kereskedés, viszont a régiós devizák (legfőképpen a zloty) pozíciót veszített az euróval szemben és ez a magyar devizára is kihatott. Földi a Napinak azt is elmondta, hogy a külföldi befektetők kockázatvállalása csökkent a régióban és ez nagyban kihat a régiós devizák teljesítményére.

A dollár is erősödött a forinttal és az euróval szemben is. Az euró/dollár árfolyama 1,269-es szint körül mozog és kisebb mértékű dollár erősödésre lehet számítani. Mindez annak köszönhető, hogy Axel Weber, a Bundesbank vezetője - és egyes források szerint az ECB leendő elnöke - pénteken konszolidált hangnemben nyilatkozott az európai monetáris folyamatokról és azt is megjegyezte, hogy expanzív monetáris politikára van kilátás a következő év végéig.

Egy dollár 220,25 forinttal volt egyenértékű hétfőn pár perccel 10 óra előtt.

A rossz hír a frankhiteleseknek, hogy a svájci frank tovább erősödik, a CHF/HUF kurzus 212,87-es szinten áll és további emelkedésre van kilátás - mondta el Földi Balázs.

A Commerzbank pénzügyi részlegének vezetője azt is elmondta, hogy nem valószínű a 277,5-282,5-ös forint/euró sávból való kilépés, még a ma délutáni jegybanki döntés hatására sem. A szakértő úgy fogalmazott, hogy legkorábban az önkormányzati választások után, a költségvetés elfogadását követően lehet számottevő mozgás a devizapiacon.