BUX

Rossz hír: alulsúlyozáson a magyar piac a JP Morgannél

Alulsúlyozásra rontotta le a JP Morgan a magyar részvénypiacra vonatkozó ajánlását. Az értékelés a hazai blue chipek közül a Richtert preferálja, az OTP-t pedig továbbra is az egyik legfontosabb hosszú távú befektetésnek értékeli, miközben az MTelekomot érdemes elkerülni.

NAPI Online, 2006. március 27. hétfő, 17:37

A globális feltörekvő piacokon látható kockázatvállalási hajlandóság 2005 folyamán végig kedvező volt a magyar részvénypiac számára - ismerteti a Concorde Értékpapír Rt. hírlevele a JP Morgan elemzését. A feltörekvő európai részvények súlyozott P/E-jéhez képest 12,3 százalékos diszkonton forogtak a magyar blue chipek, valamint 53 százalékkal magasabb sajáttőke-arányos nyereség (ROE) mutatóval bírtak. Így a tavaly még az alacsony árazások okán piacra lépő külföldi befektetőknek köszönhetően a magyar indexpapírok 12 hónapos, átlagos előremutató P/E rátája 7,7x-ről 11,3x-ra árazódott át.

Ennek ellenére a makrogazdasági oldalról nézve tavaly nem sok előrelépés történt, mivel a folyó fizetési mérleg hiánya tovább nőtt, a Európai Tanács elmarasztalta a kormányt a kreatív könyvelés miatt és a költségvetési hiány újból túlszárnyalta a kitűzött célszámot. Ezeknek a tényezőknek betudhatóan 2005 negyedik negyedévében a BUX teljesítménye 17 százalékkal maradt el a régiós piacokétól - állapítja meg a dokumentum.

A JP Morgan legvalószínűbb szcenáriója szerint az elkövetkező 6 hónapban a hosszú távú államkötvény-hozamok 50 bázisponttal fognak emelkedni, aminek hatására a részvények teljesítménye stagnálni fog. Ahhoz, hogy komolyabb korrekció következzen be a magyar piacon, a benchmark hozamnak 120 bázisponttal, a 8 százalékos szint közelébe kellene emelkednie. Ebben az esetben akár az árfolyamok kétszámjegyű zuhanásával is számolni lehet.

Ezt a lehetőséget a JP Morgan szerint főleg abban az esetben nem lehet kizárni, ha a választások után csak kisebbségi kormány alakulna, mivel ebben az esetben a politizálás tovább húzódna az őszi önkormányzati választásokra, valamint a 2007-es költségvetés is a politikai ígéretek jegyében formálódna meg. Ennek következményeképpen pedig az ERM II-höz való csatlakozási stratégiának az átalakítása is meghiúsulhat, ráadásul ez esetleg maga után vonna egy újabb leminősítést.

Akármelyik alternatíva is következzen be, a legnagyobb jelentőséggel mégis a hosszabb távú amerikai kötvényhozamok alakulása fog bírni. A JP Morgan pénzpiaci elemzői maximum 5,25 százalékos 10 éves államkötvény-hozamokkal számolnak 12 hónapos előrejelzésük alapján.

Mindezek fényében a JP Morgan a magyar részvénypiacra vonatkozó ajánlását alulsúlyozásra rontotta. A befektetési bank a hazai blue chipek közül a gyógyszergyártókat, de különösen a magas növekedési dinamikával rendelkező, FÁK piacokra exportáló Richtert preferálja. Az OTP-t továbbra is az egyik legfontosabb hosszú távú befektetésnek értékeli, de a jelenlegi makrogazdasági körülmények között hazai banknak fokozottabb kockázatokkal kell szembenéznie. A JP Morgan szerint a részvény, amit mindeképpen érdemes elkerülni, az a Magyar Telekom.