A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,45 százalék, az S&P 500-as mutató 1,1 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,98 százalék csökkenést jelzett.

A befektetőket elsősorban az befolyásolta, hogy kereskedelmi kérdésekben ismét egymásnak feszült az Egyesült Államok és Kína. Miközben Donald Trump jelezte, hogy további 100 milliárd dollárnyi kínai termékre rónának ki büntetővámot, addig Peking azt közölte, hogy a jelen körülmények között nincs miről egyeztetni.

A kereskedelmi háború kipattanásának az esélyét mérsékelte azonban Larry Kudlow, az amerikai elnök vezető gazdasági tanácsadójának az a kijelentése, miszerint folynak az egyeztetések a két ország között. Arra azonban nem tért ki, hogy milyen szinten. (Vámháború: Kína együttműködésre szólította fel az EU-t - ezt a cikket olvasta már?)

A New York-i tőzsdemutatók kezdeti veszteségeik egy részét ledolgozták kora estére Kudlow kijelentésére, és azokra a véleményekre, hogy a vártnál talán kevesebb amerikai kamatemelés lesz az idén annak a pénteken közölt adatnak az alapján, hogy márciusban hat hónapja legkevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban.

Péntek kora estig elsősorban azoknak az ipari cégeknek az árfolyama esett, amelyeknek különösen szoros kereskedelmi kapcsolata van Kínával. Így például a Boeing, amely a legnagyobb amerikai exportáló az ázsiai országba, 2,5 százalékos mínuszban állt.

A chipgyártók sem kerülhették el az árfolyamgyengülést. Az ágazat különös érzékenysége azzal függ össze, hogy bevételének mintegy negyede Kínából származik. A félvezetők árfolyammozgását követő tőzsdemutató 1,45 százalékos mínuszban állt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 1,21 dollár (1,90 százalék) csökkenéssel 62,34 dolláron állt.

Közép-európai idő szerint ugyancsak 19 óra körül New Yorkban az euró 1,2270 dolláron állt a kora reggeli 1,2236 dollár után.

Az arany ára 6,50 dollárral (0,49 százalékkal), unciánként 1335 dollárra emelkedett - írta az MTI.

A kép forrása: Stocksnap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!