A novemberi 0,34 pontos értékről a várt 0,23 helyett 0,01 pontra esett vissza decemberben a svájci KOF gazdaságkutató intézet konjunktúraindexe. A gazdaság állapotát hat hónapra előrejelző index 2009 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség. A KOF szakértői úgy látják, hogy 2012 első hónapjaiban stagnálás vár a svájci gazdaságra, éves összevetésben.

A lehűlés alapvető oka régóta ismert: a svájci frank annak ellenére túlzottan erős, hogy a jegybank (SNB) szeptember eleje óta tartja az 1,20-as EUR/CHF árfolyamlimitet. Mindehhez jön a globális gazdasági lassulás, amely tovább erodálja a svájci export iránti külső keresletet.

Már 252-nél jár a CHF/HUF

A gyenge makroadat dacára erősödik a svájci frank, az EUR/CHF keresztárfolyam immár 1,22 alatt jár - megfordult 1,2180-1,2190 között is. Ez, valamint a forint euróhoz mért gyengülése azt eredményezte, hogy a frank már a 252-es szint közelében jár. A Commerzbank szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint alulteljesítő a régióban - a zloty például erősödik -, az illikvid piacon pedig kisebb ügyletek is nagyobb árfolyamelmozdulást idézhetnek elő.


Az előttünk álló évre a svájci kormány sem számít vágtázó gazdasági növekedésre: a kabinet december 13-án csökkentette GDP-bővülési előrejelzését 0,9 százalékról 0,5 százalékra, az SNB pedig azt közölte, hogy a frank nyári, jelentős felértékelődése erőteljesen fékezi a gazdaságot. Igaz, a kormány 2012 második felétől már gyorsulást vár, 2013-ra pedig 1,9 százalékos növekedést prognosztizál, az export, a belföldi kereslet és az építőipar várható növekedésére alapozva. Úgy látják, hogy nincs annak jele, hogy megismétlődne a Lehman Brothers összeomlása után, 2008 végén bekövetkezett recesszió.

Az SNB mindemellett december 15-én érintetlenül hagyta a nulla százalékos alapkamatot és újra kiállt amellett, hogy megvédi az 1,20-as árfolyamlimitet. Korábban egyre-másra bukkantak fel ugyanakkor olyan vélemények, amelyek szerint az SNB-nek előbb-utóbb fel kellene emelnie ezt a védendő szintet 1,25-re vagy Az is többször elhangzott kormány- és jegybanki körökből, hogy a frank továbbra is túlértékelt, a fair EUR/CHF árfolyam 1,30-1,40 között volna.

A svájci ipari érdekképviseleti csoport, a Swissmem elnöke a múlt hónapban szintén az árfolyamlimit emelését, azaz a frank további gyengítését szorgalmazta. A svájci gazdasági miniszter szerint az 1,20-as szint bevezetése stabilabbá, tervezhetőbbé tette a vállalatok működési környezetét, ám elismerte, hogy a rendes kerékvágásba való visszatéréshez 1,35-1,40-es kurzusra volna szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!