Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FTSE-100 0,4, a CAC-40 0,6, a DAX 0,4 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe 1 százalékkal gyengült. A periféria indexei közül a madridi IBEX-35 2,1, a milánói FTSE MIB 2 százalékot zuhant.

A MarketWatch szerint főleg a bankszektor húzta le az indexeket - vélhetően azért, mert pénteken jelenik meg az európai bankok stressztesztjének eredménye. A Stoxx Europe 600 Bank indexe 2,6 százalékot esett csütörtökön.

A bankok között a Deutsche Bank 4,3, a Banca Popolare di Milano 4,6 százalékot esett, a Banca Monte dei Paschi di Siena viszont 0,1 százalékot emelkedett. Utóbbi az elmúlt időszakban a figyelem középpontjában állt a magas nemteljesítő hitelaránya miatt. A Credit Suisse Group 5 százalékkal zuhant.

A vállalati gyorsjelentésekben a Brexit, illetve a britek még függőben lévő távozása az EU-ból domináns szerepet kapott a vállalatok aggodalmai között, emellett az árfolyamhatás és az alacsony olajár jelent még meg a fenyegető tényezők között.

A Lloyds Banking Group 5,8 százalékot esett. Ez a vállalat is azok között volt, amely arra figyelmeztetett, hogy a Brexit körüli bizonytalanságok a következő hónapokban negatív hatással lehetnek az ország gazdaságára. A 9 százalékban brit állami tulajdonban lévő bank közölte azt is, hogy költségcsökkentés miatt 3000 embert bocsát el az eddig bejelentetteken felül és további 200 fiókját is bezárja.

Az olajcégek közül a Shell 2,5 a Total 0,5 százalékos mínuszban zárt, mindkettő gyorsjelentést tett közzé.

A spanyol Telefónica szintén gyorsjelentést publikált, részvényei 4,5 százalékos mínuszban zárták a napot, miután a telekommunikációs cég második negyedéves profitja több mint 50 százalékkal 693 millió euróra esett. A vállalat a brazil, az argentin, és a brit fizetőeszköz euróval szembeni gyengülésével indokolta a negyedéves eredményét.

A francia élelmiszerlánc, a Carrefour részvényei is 5,5, százalékot vesztettek értékükből, miután 59 százalékos profitcsökkenésről jelentett az első negyedévére. Az okok között az árfolyamhatás és sztrájkok szerepeltek.

A csütörtöki kereskedést illetően traderek úgy vélték mindezekkel szemben, hogy a piacokról alapvetően hiányoztak az impulzusok. Az amerikai jegybank szerdán a várakozásoknak megfelelően nem emelte az irányadó kamatot, de a Fed nyitva hagyta az ajtót egy idei kamatemelés előtt. Elemzők a közlemény szóhasználatából azt vélik kiolvasni, hogy ez be is következik.

A befektetők már Tokióra figyelnek, friss stimuláló intézkedéseket remélnek pénteken a japán jegybanktól, azután, hogy Abe Sindzó miniszterelnök 266 milliárd dolláros gazdaságösztönző programot hirdetett meg. Ez a hír határozhatja meg a pénteki kereskedés hangulatát egyes vélemények szerint.

A nyugat-európai tőzsdezárást követően - este 8 óra után - a tengerentúli indexek vegyesen teljesítettek. A Dow 0,2 százalékkal esett, az S&P-500 minimálisan a szerdai záróértéke felett stagnált, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!