A befektetők valamilyen különös oknál fogva az idén egyáltalán nem figyeltek arra, hogy a valóban jó gazdasági teljesítményt nyújtó cégek papírjaiból vásároljanak, a részvényválasztás során mintha egyetlen szempont vezérelte volna őket: melyiknek az árfolyama esett korábban a legtöbbet. Ez 2010-ben biztosan nem így lesz, akkor már a valós gazdasági teljesítmény is számít, ami jó lehetőséget teremt majd a befektetésre - áll a Raiffeisen Capitalnek a Bloomberg által idézett elemzésében. A mostani rallyban a legjobb mérleggel rendelkező, jól menedzselt társaságok valamiért lemaradtak, arra számítunk, hogy ők jövőre bőven behozzák majd ezt a lemaradást - nyilatkozta Herbert Perus, a cég befektetési igazgatója. A hozzáadott érték mérésére alkalmazott EVA modell alapján - mely azt vizsgálja, a befektetett tőkére vetítve hogy alakult a cég eredménye, illetve eladásai, figyelembe véve a tőke költségét is - az S&P-500 cégeinek kevesebb mint fele teremtett valódi értéket idén. Eközben az EVA-teszten legrosszabb eredményt mutató 25 társaság részvényei átlagosan 95 százalékkal drágultak az idei mélyponthoz képest, míg a 25 legjobb teljesítményt nyújtó cég mindössze 51 százalékkal drágult. A jól teljesítő cégek között olyan ismert vállalkozások is megtalálhatók, mint az idén mindössze 8 százalékkal dráguló Johnson&Johnson, az 1 százalékkal visszaeső Procter&Gamble, a Kraft Food vagy a Wal-Mart.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!