A NAPI Gazdaság cikke Az üzleti környezet változása szinte minden tekintetben kedvezőtlen volt a Concorde szerint, és visszaesést vár a Raiffeisen elemzője, Herczenik Ákos is. Szerinte a kutatás-termelési üzletág a növekvő olajárak ellenére sem javult, mivel a gyengülő dollár, párosulva a Mol csökkenő kitermelésével, nem teszi ezt lehetővé. Kiemelte azt is, hogy a Mol magas adókörnyezetben működik, mind a hazai extra bányajáradék, mind az orosz elvonások nagyon magasak. A Concorde ehhez hozzáteszi, hogy a magas orosz elvonások (a belföldi fogyasztás emelkedésével párosulva) a Brent-Ural spread jelentős, több mint 30 százalékos zuhanását is előidézték, ami már a Mol feldolgozás-kereskedelmi üzletágának eredményét is rontja. A feldolgozás-kereskedelmi üzletág teljesítménye így várhatóan szintén elmarad majd az előző év hasonló időszakáétól, egyrészt az előbb említett hatások, másrészt a finomítói marzsok csökkenésének következményeként. Pletser Tamás, az ING elemzője kiemelte, hogy a negyedév során a kőolaj egyre emelkedő árát a termékárak nem követték. A petrolkémia üzletág várható eredményével kapcsolatban minden megkérdezett egyöntetűen pozitív várakozásokat fogalmazott meg. A Concorde elemzője, Vágó Attila egyenesen úgy fogalmazott, hogy ami a feldolgozás-kereskedelemnek rossz, az a petrolkémiának jó. A gázüzletág teljesítménye viszont valószínűleg nem lesz különösebben kedvező, a harmadik negyedév ugyanis hagyományosan gyenge a nyári hónapok miatt - mondta el kérdésünkre Tordai Péter, a KBC Securities szakértője. A megkérdezett elemzők így 58,5 milliárd forint nettó profitot és 75 milliárd forintos üzemi eredményt várnak átlagosan, a legpesszimistább jóslat több mint tíz százalékkal ez alá becsüli mindkét számot. A Mol részvényei kedd délelőtt 1,2 százalékkal 25 495 forintra estek a BÉT-en.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!