Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány nap alatt ismét 300 forint közelébe drágult az euró, a 286 forint körüli szintekről ma reggelre 298 forint fölé ugrott a közös deviza kurzusa a bankközi devizapiacon. Nem tett jót a feltörekvő piaci devizáknak az a hétfői német figyelmeztetés, amely arról szólt, hogy a hétvégi csúcstól nem szabad teljes körű, gyors megoldást várni az eurózónás adósságválságra. A forint esetében a leminősítési félelmek is hatnak.

Minél többször érintjük a 300-at, annál gyengébb lesz a gát

Az euró árfolyama így az év legfontosabb ellenállási szintjének közelébe ért, igaz, a 300 forintos szint egyszer már sikeresen megállította a forint további gyengülését. Az ellenállás nevéből adódóan gátat jelent az árfolyam számára, azonban minél többször érinti a kurzus, annál inkább meggyengül az adott szint a technikai elemzés szabályai szerint.

Az október közepéig történt korrekció, amely 286 forintig vitte le a keresztárfolyamot, ráadásul nem volt elég arra sem, hogy a július óta tartó forintgyengülési trend a leghalványabb jelt adja annak, hogy véget ért volna. Sőt, a keresztárfolyam pont a trendhez tartozó 35 napos mozgóátlagról pattant vissza, amely egyben a júliusi emelekdés ideális, 38,2 százalékos korrekciós szintje is volt.

Mivel az árfolyam mozgását emelkedő mélypontok és emelkedő csúcsok sorozata jellemzi, ezért - ha a 300 forintos szint közelsége nem tudja megfordítani a gyengülést-  a jövőben a forint gyengülő trendjének folytatódására kell számítani, amely magasabb eurócsúcsokat és magasabb mélypontokat feltételez az árfolyamban. 300 forint felett már nem nagyon találni értékelhető ellenállási szinteket a 2009 márciusi euró csúcs és a 2010 tavaszi mélypont közötti távolság 76,4-es Fibonacci szintjét kivéve 303 forint magasságában. Azonban egy szignifikáns 300 forint feletti zárás esetén - mondjuk 303-304 forintos záróárnál - már nagy valószínűséggel a 2009 márciusi csúcs kerülne célkeresztbe, vagy ennél is magasabb árfolyamok.

És lefelé?

Lefelé erős támaszt az árfolyamban a már kétszer tesztelt 286 forint körüli zóna jelent, ennek áttörése esetén lehetne számítani arra, hogy a trend megfordul és ismét a forinterősödés szerepelne terítéken. A 300 forintos árfolyam védelme így fontos lehet annak, aki nem szeretne nagyon gyenge forintot látni - például ilyen lehet a jegybank - ha lépni szeretne a hazai deviza védelme érdekébe, ezeken a szinteken kellene megtennie (ha nem ezt tett már korábban is).

A felfelé tartó trendhez tartozó RSI mindenesetre még nem törte emelkedő trendjét, ami szintén a trend meglétére utaló jelzés lehet. Eközben a keresztárfolyam volatilitása magas szinten ragadt, 4 forintos elmozdulások az árfolyamban jelenleg a "normális" üzletmenethez tartoznak. Aki pozíciót szeretne felvenni a keresztárfolyamban, annak nem árt ezt stop megbízásainak elhelyezésekor figyelembe vennie.

 

 

A hiányszám nem minden?

A Bank of America - Merryll Lynch megjegyezte, hogy a Standard & Poor's  és a Moody's hitelminősítők várhatóan ebben a hónapban ejtik meg esedékes, éves látogatásukat Magyarországon és esélyes, hogy az egyik hitelminősítőnél elveszti a befektetési katagórás besorolását.

Egy budapesti trader a Reutersnek azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a leminősítés kockázata rányomja a bélyegét a hangulatra és a forintot is nyomás alatt tartja. Magyarország azért produkálja a legnagyobb volatilitást a piacon, mert a legsérülékenyebb ország a régióban - tette hozzá.

Bár Magyarország költségvetési hiánya Európában az egyik legalcsonyabb, a Fidesz-kormány néhány intézkedése - beleértve a végtörleszést - mégis növekedési kockázatokat rejt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közlésére hivatkozva a Reuters azt írja, hogy az ország 300 milliárd forintos devizatartaléka be van építve a költségvetési tervezetbe, aminek köszönhetően a hiánycélt tartani tudja az ország 2012-ben, még akkor is, ha a gazdasági növekedés jelentősen elmarad a várt 1,5 százaléktól.

A legfrissebb, a 2012-es büdzsé adatain és a végtörlesztés hatásain alapuló előrejelzés szerint a jövő évi növekedés 0,6 százalék lesz - mondta Simor András, az MNB elnöke kedden.

Amint arról beszámoltunk, az MNB szerint a költségvetési tartalékokra is szükség lehet ahhoz, hogy megvalósuljon a 2012-es 2,5 százalékos hiánycél, míg az NGM úgy látja, a deficitterv 0,5 százalékos GDP-növekedés mellett is tartható lesz.

Megnövekedett kockázatok

A Société Générale kedden ügyfeleinek zloty vételt javasolt forinttal szemben, amit a megnövekedett magyar leminősítési kockázatokkal indokolt a végtörlesztési intézkedések miatt.

"Jelentős kockázata van egy küszöbön álló szuverén adóskockázati leminősítésnek. Ráadásul a magyar kormány egyre gyakrabban hangoztat további lépéseket a devizahitelek leépítésével kapcsolatban" - állt a bank hírlevelében. Ezeket pedig összességében negatív előjelként értékelte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!