A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 3 ponttal, a frankfurti DAX 12 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 1 ponttal süllyed a nyitásban - írja az MTI.

A piacokat nyomasztja a koreai válság mélyülése és a vasárnapi parlamenti választások eredményeként bizonytalanabbá vált német belpolitikai helyzet.

Hétfőn vegyesen zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,13 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,27 százalékkal süllyedt, a DAX viszont 0,02 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,08 százalékkal csökkent. Itthon csak a Mol emelkedett.

A nagy ázsiai piacokon a koreai feszültség éleződése és az amerikai technológiai papírok esése miatt nyomott volt a hangulat. A tokiói Nikkei-225 0,32 százalékkal, a szöuli Kospi 0,29 százalékkal csökkent.

A kínai piacok azonban három napi esés után megszilárdultak, a befektetők kihasználva az alacsonyabb árakat vásárlásba kezdtek. Az elemzők szerint legalább ekkora hatása volt azonban annak, hogy a piaci szereplők gazdaságösztönző intézkedéseket várnak, mert Kínában a tőzsdék stabilitása politikai cél, és a vezetés a kommunista párt októberi kongresszusa előtt nem fogja tolerálni a további árfolyamesést.

A Shanghai Composite Index és a vezető papírok árfolyamát követő CSI300 is 0,1 százalékkal emelkedett. A hongkongi Hang Seng zuhanása is megállt, a mutató előző napi záróértékén állt a kereskedés utolsó harmadában.

Az olajpiacon 26 hónapos csúcsra emelkedtek az árak, miután Törökország azzal fenyegetett, hogy elvágja a Kurdisztánból külföldre irányuló szállítások útját.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára novemberi szállításra kedd kora reggelig 29 centtel 59,31 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 6 centtel 52,27 dollárra ment föl.

Az arany mint mentsvár befektetési eszköz jegyzését támogatják a geopolitikai feszültségek. A fém unciája (31,104 gramm) kedd reggel decemberi határidőre 1314,30 dolláron forgott az azonnali piacon, ez 0,2 százalékos erősödés a péntek esti árfolyamhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!