BUX
41516

Rövid volt az öröm a devizapiacon - mi várható?

A reggeli megkönnyebbülés után kora délután ismét felerősödött a kockázatkerülés és a forint is gyengülni kezdett, tegnap esti szintjét azonban nem érte el.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 16:45

A délelőtti jó hangulatban 270,70-ig erősödött az euró/forint árfolyam a hétfői 272,60-ról, majd a folyamatosan érkező rossz hírek hatására ismét gyengülni kezdett, és 272 körül jár a keresztárfolyam. A svájci frankkal szemben 239,20-on áll a jegyzés, vagyis erősebb a forint mint tegnap este, a reggeli 237-es szinthez képest viszont kissé gyengült. A forgalom alacsony volt - mondta el Ötvös Mihály a CIB senior deviza kereskedője.

Több rossz hír is érkezett, a nagyon gyenge Zew index mellett az is borzolta a kedélyeket, hogy a finnek továbbra is biztosítékot kérnek a görög mentőcsomagban való részvételért cserébe. A legnagyobb hatással azonban Greenspan volt a piacokra, aki arról beszélt, hogy az euró kezd összeomlani. A kezdeti 1,45-öt közelítő szintről rögtön gyengülni kezdett az euró/dollár árfolyam, és 1,4355-ig esett, majd 1,44-re korrigált.

A pénteki nap, azon belül Bernanke beszéde döntheti el, hogy merre mennek a piacok a következő hetekben - mondta Ötvös, aki a QE3 bejelentését konkrétan nem várja, valószínűbb, hogy Bernanke különféle eszközök bevetésével fog inkább előjönni. A piacok azonban még a QE3-mal sem lennének maradéktalanul elégedettek, de ha nem jelentik be, akkor biztosan marad a rossz hangulat és a volatilitás, mint ami a mai napon is látható volt.