A cég bejelentése szerint az adózott eredmény 44,6 százalékkal, 44,21 milliárd riálra (11,79 milliárd dollár) zuhant. Ez nagyjából megegyezik a szakértők 44,6 milliárd riál várakozásával. A tavalyi harmadik negyedévben a nyereség 79,84 milliárd riál volt - írta az MTI.

Az Aramco eredménye jobban alakult mint főbb vetélytársaié. Így például az Exxon, a BP és a Shell profitja több mint 50 százalékkal esett.

A harmadik negyedévben globálisan újranyitottak a gazdaságok a koronavírus-járvány miatti második negyedévi kényszerleállás után, ami növelte az olajkeresletet és emelkedett az olajár is. Ezek hatására a második negyedévi 24,62 milliárd riálról, mintegy a kétszeresére nőtt a társaság adózott eredmény a harmadik negyedévben.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A társaságot tavaly decemberben vezették be a rijádi Tadawul tőzsdére, miután minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátásának keretében a szaúdi állam részvényenként 32 riálon (8,53 dollár) értékesítette tulajdonrészének 1,5 százalékát. Kedden 1,02 százalékos pluszban, 34,55 riálon - azaz a kibocsátási ár fölött - forogtak a részvények.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!