BUX
38240

Sehol egy pozitív előjel

Semmi okuk nincs a vezető európai indexeknek az irányváltásra - az ismét erősödő olajár különösen nem az - , így nem meglepő, hogy nyitás óta megmaradtak a negatív tartományban, s egy ideje már a felfelé kezdő BUX is ott találja magát.

NAPI Online, 2005. január 18. kedd, 13:30

A FTSE 100 0,76 százalékkal, a DAX 0,71-gyel, a CAC 40 0,56 százalékkal csökkent, az S&P enyhe mínuszban várja, hogy ma már kinyisson a New York-i tőzsde. A BUX 0,79 százalékos mínuszban van, a blue chipek a Richter kivételével gyengülnek.
A jegybank várhatóan nem adja fel óvatos kamatpolitikáját, és nem fogja 50 bázispontnál jobban csökkenteni az alapkamatot jövő hétfőn - mondta a NAPI Online-nak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Ez a vágás azonban szinte biztosra vehető, különösen az 5,6-5,7 százalékos várakozásoktól elmaradó 5,5 százalékos inflációs adat után. A következő körben, februárban ezt újabb 50 bázispontos csökkentés követheti. Ennek kedveznek a részletek is: a maginfláció 5,3 százalékról 5 százalékra csökkent, és az üzemanyagárak sem növelték az inflációs nyomást. Mindezt, valamint az alacsony bázist is figyelembe véve a következő hónapokban jóval 5 százalék alá süllyedhet a 12 havi infláció.

A NAPI Gazdaság által még az adat közzététele előtt megkérdezett elemzők idén az infláció jelentős lassulására számítottak, januárra 4,6-4,7 százalékos 12 hónapra visszatekintő áremelkedést jósolnak. Az első negyedévben az infláció látványos csökkenése várható: a tavalyi adóemelésekkel terhelt magas bázisnak köszönhetően 2005 első hónapjaiban 4,5 százalék közelébe süllyedhet az árindex.
Az MSZP munkabizottsága azt követeli a kormánytól, hogy dolgozzon ki olyan szociális tarifarendszert a villamosenergia árának növelésére, amelyben a legkevesebbet fogyasztók 40 százalékát érintő áremelés mértéke nem haladja meg az erre az évre tervezett inflációt - jelentette ki Podolák György. A szocialisták szakpolitikusa szerint a kedvezményes besorolás mintegy kétmmillió embert érintene. A frakció számításai szerint február elsejére várható a villamosenergia árának emelése.

Novemberben 0,3 százalékkal visszaesett az eurózóna ipari termelése az előző hónaphoz képest, a beruházási javak termelése egyenesen 1,5 százalékkal csökkent.
Éves összehasonlításban 0,5 százalékkal bővült az ipar termelése - jelentette az Eurostat.
A beruházási javaké mellett visszaesett - hó/hó alapon 0,7, év/év alapon 3,4 százalékkal - tartós fogyasztási cikkek előállítása is, az energia, illetve a fogyasztási javak termelése kissé növekedett.

Az OPEC országainak a vártnál több olajat kell kitermelniük ahhoz, hogy fedezni tudják az északi félteke téli szükségleteit, a kartellen kívüli ellátási problémák miatt - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi jelentésében. Az Észak-Amerikában és az Északi-tengeren levő olajmezőket ért károk, illetve a folyamatosan erős kereslet miatt az OPEC-nek az első negyedévben a várt napi 28,6 milliárd hordó olajnál 500 ezerrel többet kell felszínre hoznia - véli az IEA.
Az OPEC január elsejével napi 1 millió hordóval szűkítette kínálatát (az árak védelme érdekében), így újból 49 dollár fölé szökött az USA-ban irányadó könnyűolaj ára. Az olajminiszterek január 30-án döntenek arról, hogy folytassák-e a kvótacsökkentést.

A pénzügyi tárca valóban gondolkodik a külföldiekre vonatkozó útadó bevezetésén. A lépés célja, hogy hazai autósok mellett a külföldiek is támogassák az úthálózat fejlesztését. A tárca ígéri, a kidolgozás alatt lévő tervezet összhangban lesz az uniós előírásokkal.
A Magyar Hírlap értesülése szerint áprilistól kellene úthasználati díjat fizetni az autópályáknál alacsonyabb rendű közutakon - de csak a külöldi autósoknak. A PM már idén 20 milliárd forint bevételt várna az intézkedéstől, melyhez hasonlót Románia már korábban bevezetett, igaz ott a belföldi rendszámú járművekre is.
Wolf Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke "egy nagyon kretén ötletnek" nevezte a tervet, amely, ha megvalósul, az idegenforgalom versenyképességét is veszélyeztetheti, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának szóvivője szerint pedig az úthasználati díj bevezetése felvetheti a diszkrimináció gyanúját.

Németország 155,6 milliárd euró, rekordot jelentő külkereskedelmi többlettel zárta az előző évet - közölte előzetes becslését a szövetségi statisztikai hivatal. Ez közel 20 százalékos növekedés az előző évi, szintén rekordértékű 129,9 milliárd eurós szufficit után. A kivitel 10 százalékkal, 731 milliárd euróra bővült, amivel Németország ismét a világ legnagyobb exportőrének számíthat. (Egy évvel korábban dollárban számolva a németek voltak az elsők.) Az importforgalom ettől elmaradó mértékben, 7,7 százalékkal 545,6 milliárd euróra bővült.
Elemzők különösen figyelemre méltónak tartják, hogy a német külkereskedelem az euró tavalyi lendületes erősödése ellenére érte el; igaz, az exportból csaknem 470 milliárd euró értékben került a többi EU-országba. A német GDP közel harmadát adja a kivitel.