Mind az egyéni befektetők, mind a profik körében egyre kevesebben hisznek már abban, hogy esni fog a részvénypiac, s egyre többen válnak optimistává a középtávú kilátásokat illetően. Az amerikai kisebefktetői szövetség, az AAII adatai szerint a többezer megkérdezett kisbefektető 42,7 százaléka gondolja úgy, hogy a következő hat hónapban emelkedni fog a részvénypiac, ez 4,1 százalékponttal magasabb érték az egy héttel korábbi adatnál. Az esést várók aránya 31,8 százalékra zsugorodott, ami ugyan a 30 százalékos hosszútávú átlagnál magasabb, azonban az előző hetinél 6,8 százalékponttal alacsonyabb érték.

Eközben az eddig viszonylag pesszimistább profik is kezdik feladni borúlátásukat. Az Investor Intelligence felmérése szerint a több mint száz amerikai hírlevélírónak immár 46,1 százaléka gondolja, hogy a bikapiac folytatódik, s csak 21,3 százalékuk vár áresést. Bár az optimisták aránya még nevezhető igazán extrémnek, erről 50 százalékos arány felett beszélhetünk, azonban a pesszimisták tábora már kezd szélsőségesen alacsony értékre olvadni. Ilyen alacsony szinten utoljára augusztus elején, 2007 októberében és 2007 nyarán állt azon szakemberek aránya, akik áresést vártak a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!