A BCR többségi pakettje iránt a pénteki határidőig csupán a nemrégiben megalakult francia Eulia hitelintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP Bank alkotta konzorcium érdeklődött, miközben a sokak szerint biztos befutó, a holland ING Bank bejelentette visszalépését. Amennyiben az Eulia lenne a nyertes, a román bankszektor francia hegemóniáját jelentené, hiszen a Société Generale a piac 20 százalékát birtokolja a BRD fejlesztési bankon keresztül. Román lapértesülések szerint viszont az is megeshet, hogy az Eulia valójában olasz partnere, a San Paolo IMI számára egyengeti el a terepet. A privatizációs folyamat - a finoman szólva sem túl sikeres pályázati kiírás nyomán - a találgatások szerint akár meg is rekedhet, s ebben szerepet játszhatnak a magyarellenes érzelmek is. Az Adevarul című román napilap korábban úgy értesült, hog a BCR privatizációját jövő februárra halasztják. Eredetileg az IMF készenléti hitelének egyik folyósítási feltétele volt, hogy a román kormány még 2002-ben magánosítsa a legnagyobb romániai bankot, ám úgy tűnik, erre csak jövőre kerül sor. A halasztás talán azzal is összefüggésben áll, hogy a BCR - amint kolozsvári sajtóforrásaink is megerősítik - idén a fennállása legjobb eredményét érheti el. A BCR mérlegfőösszege 2002. június 30-án elérte a 127,6 ezer milliárd lejt (3,8 milliárd dollárt), adózott eredménye 2002 első félévében 3230 milliárd lejre (97 millió dollárra) rúgott, ami alig maradt el az OTP 102 millió dolláros féléves profitjától. Helyi megfigyelők a BCR idei profitját 200 millió dollár közelébe teszik. A román kormány tanácsadója korábban (még a 2001-es 146 millió dolláros nettó profit ismeretében) 800 millió és egymilliárd dollár közötti célárat határozott meg a BCR-ért, aminek alapján az 52 százalékos pakett értéke (az irányítási felár nélkül) 416-520 millió dollár között lenne. Ha a pályázat a 2002-es számok ismeretében zárul le, nem kizárt, hogy lényegesen magasabb számok szerepelnek majd az ajánlatok között, bár tény, hogy a román országkockázat az utóbbi hónapokban nem csökkent olyan mértékben, amilyen mértékben a BCR számai javultak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!