A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az elmúlt másfél hónap történései alaposan aláásták a befektetői bizalmat a magyar eszközökkel kapcsoltban, ez derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank által készített havi felmérés eredményéből. A vizsgálatban részt vevő, a régióval foglalkozó portfóliómenedzserek és elemzők mindössze 45 százaléka véli úgy, hogy a BUX index emelkedni tud majd a következő hat hónap folyamán, ez 10 százalékponttal kevesebb az egy hónappal korábbi, még a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások átcsatornázásáról szóló kormányzati döntés nyilvánosságra kerülése előtt mért értéknél.

A magyar piac ezzel a ranglista utolsó helyére került a régiós tőzsdék között, a BUX indextől a hét vizsgált vezető index közül a legkevesebben várnak emelkedést a szakemberek közül. A legkedveltebb a török piac, az ISE-100-as részvényindextől 71 százalék vár további emelkedést, de a szlovák tőzsde indexe, a SAX kivételével nincs a BUX-on kívül olyan mutató, amelytől 60 százaléknyinál kevesebben várnának felfelé menetet.

A pesszimizmus uralkodik

Látványosan megnőtt a BUX index esésére számítók aránya a felmérésben, a szakértők 35 százaléka gondolja úgy, hogy a részvényárfolyamok csökkenni fognak a Budapesti Értéktőzsdén a következő fél év során.
Ilyen sok pesszimista a felmérés több mint hároméves történetében mindössze három alkalommal volt a magyar piaccal kapcsolatban, 2008 januárjában és februárjában, illetve 2009 decemberében.

Az optimisták és pesszimisták különbségét reprezentáló bull/bear spread 10 százalékpontra csökkent, ez szintén elég ritkán tapasztalt, szélsőségesen alacsony értéknek számít, a két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány 1,28-ra csökkent, ez szintén eléggé kedvezőtlen várakozásokat jelent a hazai részvények várható teljesítményét illetően.



Elfordultak a forinttól is

Látványosan megcsappant a forintot jó befektetésnek tartó szakemberek tábora is az előző felméréshez képest. A friss adatok szerint a megkérdezetteknek már csak a 30,4 százaléka számít a forint felértékelődésére féléves időtávon, ez 7,1 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt. Eközben 32,6 százalékra emelkedett viszont azon válaszadók aránya, akik további forintleértékelődést tartanak valószínűnek a következő hónapokban. A forint rossz megítélése - akárcsak a BUX indexé - látványos, hiszen egyetlen másik régiós deviza esetében sem tapasztalható, hogy többen várnák árfolyamának esését, mint emelkedését. A leginkább alulárazott devizának egyébként a cseh koronát tartják a szakemberek, 64,6 százalék hisz fel- és mindössze 10,4 százalék leértékelődésében.


Öröm az ürömben

A hangulati felmérések sajátosságából következik, hogy a magyar eszközök már-már szélsőségesen kedvezőtlen megítélését akár jó hírnek is lehet tekinteni azok várható teljesítménye szempontjából. Az ellentét-analízisben hívők szerint ugyanis az árfolyam mélypontja közelében szokott egy-egy eszköz befektetői megítélése a legrosszabb, a csúcsa körül pedig a legjobb lenni. Ennek oka az elmélet szerint, hogy az ár már tükrözi a piaci szereplők véleményét, s ha elég sok az adott eszközzel kapcsolatos pesszimista vélemény, akkor a potenciális eladók már megszabadultak tőle, így további eladók hiányában már nem eshet tovább az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!