Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett folytatódott a forint-rally az elmúlt napokban, így az árfolyam az euróval szemben ismét a 265-ös szintig süllyedt . Ez azonban változatlanul erős támasz.


A várakozásokat alulmúló harmadik negyedéves magyar GDP statisztika sem volt hatással a forint árfolyamára, a lokális tényezőknek tehát változatlanul kevés szerepe van. Ez alól persze kivételt jelentenek a kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások. A hétfői IMF hitelcsomagról szóló tájékoztatón elhangzott jegybank-alelnöki nyilatkozatra - Karvalits szerint kívánatos és lehetséges a

további kamatcsökkentés - erősödéssel reagált a forint. A negatív GDP statisztikán túl a kamatcsökkentés mellett szól a sorozatban harmadik hónapja csökkenő inflációs adat is.


A fenti események miatt tehát valószínűleg az MNB monetáris tanácsa nem lassít a kamatcsökkentés ütemén, így a november 23.-ai kamatdöntésen újabb 50 bázispontos vágás következhet.


Az előző hetekben végbement forint erősödés mellett tehát ne feledkezzünk meg a forint elmúlt hónapban tapasztalható sérülékenységéről sem - hívják fel a figyelmet a Raiffeisen elemzői. A fokozatosan olvadó kamatszint egyre kevesebb védelmet jelent ugyanis a forintnak, a globális hangulat elromlása esetén pedig ismét előtérbe kerülhetnek a magyar gazdaság problémái ami újabb gyengülési hullámot okozhat a forint piacán. Ennek megfelelően az euró vételét javasolják a bank szakemberei a jelenlegi árfolyamszinteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!