Setét felhők a tőzsdék felett

A hitelpiaci problémák elhúzódó hatásának lehetősége és az égbe tartó olajár elvette a befektetők vásárlási kedvét.
NAPI Online, 2007. október 17. szerda, 07:49
Fotó:

Az amerikai bankszektorból érkezett, csalódást keltő gyorsjelentések és előrejelzések nyomán újra lefelé vették az irányt a vezető tengerentúli részvényindexek, mivel e fejlemények azt jelezték, hogy a hitelpiaci zűrzavar okozta problémák nem válnak köddé olyan könnyen. Az immár a 88 dolláros szinttel kacérkodó olajár szintén kedvezőtlenül hatott a befektetők hangulatára. Az ötödik legnagyobb amerikai bank, a Wells Fargo a túl alacsony nyereségnövekedési ütemmel, a KeyCorp pedig a vártnál kisebb eredménnyel okozott csalódást azt követően, hogy hétfőn a piacvezető Citigroup közel 60 százalékos profitcsökkenésről számolt be. A Bear Stearns ugyanakkor erősödött, miután a kínai Citic Bank közölte, hogy részesedést vásárolna benne.

Nem volt rózsás a helyzet a technológiai szektorban sem, részben az Ericsson piaci várakozásoktól elmaradó eredményadatának betudhatóan. Igaz, a Yahoo a régi-új vezetés alatt a várakozásokat meghaladó eredményt produkált és az Intel árfolyama 5 százalékkal nőtt szintén a vártnál jobb negyedéves adatok miatt. A vesztesek közé iratkoztak fel a lakásépítő cégek és a kiskereskedelmi társaságok részvényei is, miután Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke kijelentette: az ingatlanpiac visszaesése valószínűleg jelentősen fékezi jövőre az USA gazdasági növekedését. A Dow Jones 0,51 százalékkal, 13 912,94 pontra, a Nasdaq 0,58 százalékkal, 2763,91 pontra, az S&P-500 pedig 0,66 százalékkal, 1538,53 pontra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK