BUX
38837

Siker a magyar állampapír-aukciókon

Kedvezően hatott az eurózóna adósságválsággal kapcsolatos félelmek enyhülése, így élénk kereslet és számottevő hozamcsökkenés mellett keltek el a csütörtöki tripla aukción a meghirdetett államkötvények. Az ÁKK a hároméves papírok esetében a mennyiség tízmilliárdos növelésével reagált.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 12:05

A hároméves papírok esetében a meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre 70,3 milliárd forint ajánlattömeggel válaszoltak az elsődleges forgalmazók. Az élénk kereslet láttán az ÁKK 30 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget, a hozamok 7,42 százalékos átlaga 9 bázisponttal múlja alul a szerdai másodpiaci benchmarkot.

Az ötéves papírok esetében a meghirdetett 15 milliárdos mennyiségre 37,1 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be az ÁKK-nak. Az elfogadott hozamok 7,62 százalékos átlaga 14 bázisponttal kisebb a szerdai referenciaértéknél.

A tízéves instrumentumoknál a meghirdetett 10 milliárdos mennyiségre 20,6 milliárd forintnyi ajánlat futott be. Az államadósság-kezelő által elfogadott hozamok 7,78 százalékos átlaga 12 bázispontos csökkenést jelez.

Szerdán a másodpiacon az éven túli lejáratok referenciaátlagai 12-20 bázisponttal kerültek lejjebb.Csütörtökön sikerrel és jelentős hozamemelkedéssel zárult a spanyol állampapír-aukció.