Sikeresebb a román dollárkötvény, mint a magyar - okold az IMF-et?

Négyszeres túljegyzés mellett 1,5 milliárd dollár értékben adott el 10 éves lejáratú devizakötvényt a román államkincstár meglepően alacsony, 4,5 százalékos átlagos hozam mellett - állítja a Mediafax hírügynökség piaci forrásokra hivatkozva. A pénzügyminisztérium eredetileg 500 millió dollárt tervezett kölcsönvenni, a megcélzott hozam 4,6 százalék volt.
Túrós-Bense Levente, 2013. február 14. csütörtök, 18:24
Fotó: Napi.hu

A befektetők Bukarest az IMF-fel ápolt jó kapcsolatát, valamint a kormány stabil és kiszámítható politikáját díjazták - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök utalva arra, hogy az azonos lejáratú kötvények egy évvel korábban még 6,45 százalékos kamattal keltek el.

Amint arról beszámoltunk, Magyarország a hét elején összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: az 5 éves futamidejű papírok 4,125, a 10 éves kötvények 5,375 százalékos fix kamattal keltek el.

A decemberi parlamenti választások után jelentősen nőtt a román állampapírok iránti kereslet a külföldiek körében, az egyre csökkenő hozamokat kihasználva az államkincstár az év első hónapjában a tervezetthez képest közel háromszor több, 11,4 milliárd lej (egy euró 4,4 lej) és 502 millió euró értékben adott el állampapírt. A három éves euróban denominált kötvények rekord alacsony, 3,14 százalékos hozam mellett keltek el.

Nem véletlen, hogy a román államkincstár ilyen mértékben von be forrásokat, megtörténhet ugyanis, hogy vakvágányra futnak az újabb IMF-szerződésről folytatott tárgyalások, ami jelentősen megdrágíthatja a büdzsé finanszírozását - vélik az elemzők. Romániának a válság kirobbanása óta -az IMF hitel ellenére sem sikerült kitolnia adósságállományának határidejét, a kölcsönök 55 százaléka rövid és középtávú adósság amely kamata csak idén 12 milliárd lejre rúg. A román papírok iránti keresleten ugyanakkor nagyot lendített a JP Morgan év eleji bejelentése, mely szerint várhatóan március elsejétől három román kötvénysorozatot beemel a feltörekvő piaci kötvényindexébe (GBI-EM). Februárban a pénzügyminisztérium 3,7 milliárd lej értékben tervez állampapírt piacra dobni. Románia tavaly közel 3 milliárd euró értékben adott el euróban és dollárban denominált államkötvényt a nemzetközi piacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2013.02.16 19:21

@kukoricajancsi:

Nem teszem.
Annyi azért árulj el,hogy a végén ez a"Lol" mit jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.02.16 15:53

@Kajan: Akkor miért háborgatod köreimet? Lol
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.02.16 15:17

@kukoricajancsi:

Látom elbeszélgetsz magaddal.Ez kegyelmi állapot.
Meggyőzöd magadat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.02.16 15:13

@oreghalasz

Magyarországon a forint a törvényes fizetőeszköz.
Ha jenben,vagy argentin valutában hasonlítanál akkor még jobban jártunk,ha euróban akkor rosszabbul.
Nincs értelme más valutában számolni,mert mindegyik más eredményt ad.Ezért állítom,hogy csak forintban lehet hasonlítani.
Az,hogy te ezt másképpen gondolod,az a Te egyéni,mentális problémád...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.02.15 22:29

@Mecsabesz: Mindig is az volt a sejtésem, hogy az itt hozzászólók egy jelentős része a Jobbikot támogatja, de persze egyetértenek Orbán számos elképzelésével is. Ismét csak meg kell dicsérnem Orbán Viktort, nagyon jól tudja tálalni a (bal)lépéseit, és az elképzeléseit. Bár az is igaz, hogy túl sok gondolkodásra nem készteti a szavazóit.

Btw szeretik szidni az állampolgárokat, amiért 'bedőlnek' az ilyen típusú politikai kommunikációnak, de azt gyakran elfelejtik hozzátenni, hogy többségében csak populista, lebutított nyilatkozatokkal találkoznak.

Közelítsük meg másik oldalról a kérdést! Itt van Orbán, aki nyíltan ellenszegül, macska-egér játékot játszik az IMF-fel, 'át nem terhelt' különadókkal sújtja az karvalytőkét, meg hasonlók. Hogy-hogy még áll az ország? Miért nem 400 Ft egy euró? Egyébként mibe szólna bele az IMF? Elvenné a földeket, és a vízbázist? Akkor miért nem vésték bele a gránit-alaptörvénybe a földek elidegeníthetetlenségét?

Nem tartom az IMF-et sem szentnek, sőt biztos vagyok benne, hogy követett már el hibákat, valamint hogy a józan észen túl bizonyos gazdaságpolitikai érdekek mentén dönt. Azt tudom, hogy mit veszítettünk, azzal, hogy nem állapodtunk meg velük, lehetne alacsonyabb az MNB-alapkamat, alacsonyabb a CDS, stabilabb a forint, és magasabb beruházási ráta. Persze egy letisztulási folyamat mindig áldozatokkal jár, de ha szemben úszunk az árral, az ugyanúgy felesleges energiákat emészt fel. Ezzel szemben ott van az az elvakult hit, hogy az IMF tönkre akarja tenni a földanyácska szívcsakráját, és üldözi a kiválasztott népet. Vagy valami hasonló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html