Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők Bukarest az IMF-fel ápolt jó kapcsolatát, valamint a kormány stabil és kiszámítható politikáját díjazták - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök utalva arra, hogy az azonos lejáratú kötvények egy évvel korábban még 6,45 százalékos kamattal keltek el.

Amint arról beszámoltunk, Magyarország a hét elején összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: az 5 éves futamidejű papírok 4,125, a 10 éves kötvények 5,375 százalékos fix kamattal keltek el.

A decemberi parlamenti választások után jelentősen nőtt a román állampapírok iránti kereslet a külföldiek körében, az egyre csökkenő hozamokat kihasználva az államkincstár az év első hónapjában a tervezetthez képest közel háromszor több, 11,4 milliárd lej (egy euró 4,4 lej) és 502 millió euró értékben adott el állampapírt. A három éves euróban denominált kötvények rekord alacsony, 3,14 százalékos hozam mellett keltek el.

Nem véletlen, hogy a román államkincstár ilyen mértékben von be forrásokat, megtörténhet ugyanis, hogy vakvágányra futnak az újabb IMF-szerződésről folytatott tárgyalások, ami jelentősen megdrágíthatja a büdzsé finanszírozását - vélik az elemzők. Romániának a válság kirobbanása óta -az IMF hitel ellenére sem sikerült kitolnia adósságállományának határidejét, a kölcsönök 55 százaléka rövid és középtávú adósság amely kamata csak idén 12 milliárd lejre rúg. A román papírok iránti keresleten ugyanakkor nagyot lendített a JP Morgan év eleji bejelentése, mely szerint várhatóan március elsejétől három román kötvénysorozatot beemel a feltörekvő piaci kötvényindexébe (GBI-EM). Februárban a pénzügyminisztérium 3,7 milliárd lej értékben tervez állampapírt piacra dobni. Románia tavaly közel 3 milliárd euró értékben adott el euróban és dollárban denominált államkötvényt a nemzetközi piacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!