Bár a zloty megítélése -hála a vártnál kétszer nagyobb bővülésről tanúskodó második negyedéves GDP-adatnak - jelentősen javult a csütörtöki szintekhez képest, a forint - a jegybank deklaráltan változó politikája, illetve a részvénypiacokon is jelentkező korrekció nyomán - a reggeli sikertelen kitörési kísérletet követően ismét a 270 fölötti tartományban ragadt az eladói nyomás hatására. Az EUR/HUF jegyzése a reggeli órákban 269 alá is benézett, ám délutánra ismét 272 közelében volt; ezzel párhuzamosan a lengyel deviza eurójegyzése 4,09 alatt tudott maradni a csütörtöki 4,11 után - tájékoztatott Földi Balázs, a Commerzbank tradere. A dollárért pénteken 189,10, a svájci frankért 178,90 forintot kértek a bankközin.

Nem csak a lengyel deviza erősödése, de a dollár gyengülése is segíthette a forintot Karsai Péter, a Commerzbank szakértője szerint, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldhasú euróval szembeni megítélése meglepő mértékben romlott, a kurzus egészen 1,44-ig szaladt fel péntek reggel, mielőtt 1,4360-nál megállapodott volna. A bankház elemzése szerint a dollárgyengülésben szerepet játszhat az uborkaszezon miatt már egy-egy nagyobb kötéssel előidézhető magas volatilitás, de az olaj árfolyamában bekövetkezett fordulat is.

Karsai szerint a dollár-eladásokat politikai és gazdasági nyilatkozatok is táplálhatják - az elmúlt napokban Nicolas Sarkozy francia elnök nyilvánosan megkérdőjelezte a dollár tartalék-valuta szerepének tarthatóságát, de Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is aggályokat fogalmazott meg a dollár szerepével kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!