Piaci összefoglaló - 2013.10.15.

Bár a tengerentúli döntéshozóknak egyelőre nem sikerült megállapodnia a költségvetési kérdésekben-, illetve az adósságplafon megemeléséről: a hétfői, pozitív hangvételű nyilatkozatoknak köszönhetően érezhetően javult a hangulat a piacokon; miután a befektetők reményei szerint a még a csütörtöki határidő előtt ideiglenes kompromisszum születhet majd az adósságplafonról, így az USA kvázi fizetésképtelenségével kapcsolatos aggodalmak is lekerülhetnének végre a befektetői napirendről.

Az európai börzék mérsékelt emelkedéssel reagáltak a tengerentúli költségvetési patthelyzet feloldásának lehetőségére a keddi kereskedés első felében; míg az októberben ismételt hangulat-javulásról beszámoló ZEW indexnek köszönhetően a DAX index történelmi magasságokba emelkedett a délelőtt második felében.

A bankközin a keddi kereskedés első felében a dollár erősödni kezdett: az EURUSD jegyzése1,3570 közeléből 1,3493-ig süllyedt; míg az EURHUF kurzusa a 295-ös szintről fordulva 295,39-ig emelkedett kora délután.

Közeleg a határidő, de vajon sikerül-e megegyezésre jutniuk a politkusoknak?
Kép: Admiral Markets


Devizapiaci kitekintés

Bár a hétfői nap még nem sikerült áttörést elérni az amerikai költségvetési vitában; a piacok hangulata jelentősen javult kedden délelőtt, miután korábban többek között Harry Reid szenátor is optimizmusának adott hangot a kormányzat részleges leállásnak feloldásával-, valamint az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos tárgyalások érdemi előrehaladására utalva.

A legfrissebb előterjesztés szerint a kormányzati leállás feloldása mellett, ideiglenes megoldásként 2014 februárjáig kitolhatnák az adósságplafon megemelését; a tervezetről pedig akár már kedden délután szavazhat az amerikai kongresszus. Az adósságplafon megemelésének csütörtöki határideje felé közeledve a piacok kedvezően fogadták a politikai patthelyzet feloldásának lehetőségét: a bankközin a keddi kereskedés első felében a dollár erősödni tudott a főbb devizákkal szemben: az EURUSD kurzusa egészen 1,3480 alá süllyedt.


Hajnalban publikálták az ausztrál központi bank októberi ülésének jegyzőkönyvét. A jegybankárok bár továbbra sem zárkóztak el az irányadó ráta ismételt csökkentésének lehetőségétől, azonban a döntéshozók az elmúlt időszak kamatcsökkentési-ciklusának tükrében nem utaltak egyértelműen az újabb vágás lehetőségére. A piaci szereplők vélekedése alapján az RBA nagy valószínűséggel szinten tarthatja majd az alapkamatot az év hátralévő részében; így a közzétételt követően az AUDUSD kurzusa emelkedett az ázsiai kereskedésben.

Jelentős hangulat-javulásról számolt be a német ZEW index. Míg az előzetes piaci várakozások csupán stagnálást valószínűsítettek októberben, a mutató a szeptemberi 49,6 pontról 52,8-ra emelkedett, amely három és fél éves csúcsnak felel meg. Bár a jelenlegi helyzet értékelésére vonatkozó alindex elmaradt a várakozásoktól, a piaci szereplők továbbra is optimisták a német gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

Kép: Admiral Markets

2010 áprilisa óta nem látott magasságokba kapaszkodott a német ZEW index októberben Forrás: tradingeconomics.com


A várt csökkenéssel szemben továbbra is 2,7%-on ragadt a brit infláció szeptemberben: a brit statisztikai hivatal adatközlése alapján az üzemanyagok árának mérséklődését a repülőjegyek növekvő árai ellensúlyozták. Bár a nap első felében jellemző dollárerősödést követően a GBPUSD kurzusa az 1,60-as szint közeléből egészen 1,5918-ig esett kedden délelőtt, azonban a szeptemberi fogyasztói árindexek közzétételét követően a devizapár ledolgozott valamelyest a korábbi mínuszokból.

A font erősödése mögött azon piaci várakozások húzódhattak meg, amelyek szerint a magasabb szinteken ragadó infláció akár a tervezettnél korábban kényszeríthetné kamatemelésre a Bank of England jegybankárjait.

Kép: Admiral Markets

Az előzetes várakozásokkal szemben továbbra is 2,7%-on ragadt a brit infláció szeptemberben Forrás: tradingeconimics.com

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!