Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a számítógépes algoritmusokon alapuló befektetési stratégiák a hedge fundok körében, azonban az idei első félévben alulmaradtak a hagyományos stratégiát követő befektetőkkel szemben - írja a CNBC.com.

A Prequin adatai szerint az első félévben a számítógépes algoritmusokon alapuló befektetési stratégiákat alkalmazó hedge fundok átlagosan mindössze 3,17 százalékos hozamot produkáltak, miközben a hagyományos stratégiákat követő alapok hozama elérte az 5,99 százalékot.

A hagyományos befektetési stratégiát követő alapoknál sok múlik az adott alapkezelő adottságain, aki végül meghozza a befektetési döntést. Ők most jó döntéseket hoztak, s ennek köszönhetően az iparág átlagosan 4,87 százalékos hozamot ért el az első félévben, ami 2009 eleje óta a legjobb 6 hónapot jelenti - emlékeztet a portál.

Ugyanakkor a hedge fundoknak ennek ellenére nem sikerült megverniük a részvénypiacot, hiszen az első félév során az S&P 500-as index értéke 8 százalékkal emelkedett.

A különböző hedgefund-stratégiák közül az első félévben az úgynevezett long/short stratégiák (ezek azok, amelyek áremelkedésre és esésre egyaránt játszanak) és az aktivista stratégiák teljesítettek a legjobban, ezek 6,2 százalékos hozamot biztosítottak. A makro- és relatívérték-stratégiák ugyan pozitívak voltak, azonban csak kevesebb, mint 2 százalékot hoztak. Az összefoglaló emlékeztet arra, hogy a hedge fundoknak jellemzően a medvepiacokon sikerül túlteljesíteniük a piac egészét.

Márpedig medvepiacot az amerikai tőzsdék már 8 éve nem éltek át, ez magyarázat arra, hogy a hedge fundoknak miért kellett tőkekiáramlással szembesülniük az elmúlt évek folyamán.

A tőkekiáramlás lassítása és a hozamok növelése érdekében egyre több alap kezdett el algoritmikus kereskedési stratégiákat alkalmazni. A Credit Suisse egyik nemrég megjelent felmérése szerint a professzionális befektetők 60 százaléka tervezte kitettségének növelését a kvantitatív stratégiák irányában három-ötéves időtávon. Mindössze 4 százalék válaszolta azt, hogy csökkentik a kvantitatív stratégiák szerepét, a válaszadók maradék része nem kívánt változtatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!