Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurozónában 2,8 százalékos, két és fél éve nem látott szintű az infláció, az USA-ban 3,2 százalék, a feltörekvő országokban pedig még magasabb, Kínában például 32 hónapos csúcsra ért 5,4 százalékkal. A befektetők keresik a módját, hogyan védekezhetnének a pénzromlás ellen, és egyre inkább felfedezik az inflációhoz kötött kötvényeket - írja a Financial Times Deutschland.

Ezek külföldön általában úgy működnek, hogy a kötvény tulajdonosa egy fix kamatrész mellett inflációs kiegészítést, más néven kamatfelárat kap a kibocsátótól. A kiegészítés növekvő inflációnál nagyobb, csökkenőnél pedig kisebb.

A kibocsátó vállalatok és államok is szívesen bocsátanak ki az utóbbi időben ilyen kötvényeket, és a vevők is sorra megvásárolják ezeket. Inflációkövető amerikai államkötvényeket (TIPS) még az Allianz-csoporthoz tartozó Pimco alapkezelő társaság, a világ legnagyobb kötvényalap-kezelője is tart. Pedig arról is híres, hogy az idén nemhogy eladta összes USA-beli fix kamatozású kötvényeit, de még short (eladási) pozíciókat is kiépített rájuk.

Nagy-Britannia kormánya mostanában bízott meg bankokat azzal, hogy egy 2034-ben lejáró, a szokásosnál sokkal hosszabb futamidejű inflációkövető kötvényt hozzanak forgalomba, de nemrég bocsátott ki egy kétmilliárd fontos összértékű ötéves sorozatot is. Különösen a magánbefektetőkre alapoztak, ők 15 ezer fontig vásárolhattak fejenként, és számukra az infláció felett 0,5 százalékpontot adó kamat adómentes.

A feltörekvő piacok közül Brazíliában például 6,5 százalék körül jár az infláció, és a Morgan Stanley - amely Nyugat-Európában is gyakran bocsát ki hasonló papírokat - a napokban dobta piacra 2007 óta az első, brazil reálban jegyzett inflációs kötvényét mintegy 400 millió reál (247 millió dollár) értékben. A brazil állam áprilisban jóval nagyobb összegért, 9,8 milliárd reálért adott el ilyen terméket. Dél-Afrika 4,4 százalékos inflációjával szintén a szorgalmas kibocsátók közé tartozik - írja a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!