Smucig tőzsdei társaságok?

Az osztalékfizetési hajlandóság csökken, a 650 milliárd forintos adózott eredményből több mint százhatvan milliárd forintot fizettek ki osztalékként a tőzsdei társaságok az idén. Félmilliárd euró külföldre került.
Korányi G. Tamás, 2008. május 21. szerda, 08:30
Fotó:

A Napi Gazdaság írása

Csökkent a tőzsdei cégek osztalékfizetési hajlandósága, a tavaly elért csaknem 650 milliárd forintos adózott eredmény mintegy 26 százalékát, 168 milliárd forintot vihetnek idén haza a tulajdonosok. Ebből csaknem félmilliárd euró külföldre kerül.

A nehezebb idők jele, hogy a tőzsdei cégek fukaron mérték idén az osztalékot. A harminchét hazai, már az év elején is tőzsdén lévő társaságból mindössze tizenegyen fizetnek tavalyi évük után osztalékot, összesen 168,5 milliárd forintot. (A 12., az alig két hónapja bevezetett, ám azóta sem forgó TC Nyrt. három tulajdonosának ugyan milliárdos osztalékot fizet ki tavalyi éve után, ám ez a közkézhányad teljes hiánya miatt nem tárgya jelen cikkünknek. Feltételezhetően az üzleti évét március végén záró Zwack is felsorakozik a fizetők közé - legalább egymilliárddal -, ám erről még nem tudhatunk.)

A tizenegy fizető együttes eredménye 2007-ben 425 milliárd forint volt, átlagos kifizetési rátájuk 39,7 százalék. A rátát felfelé tolta az MTelekom 77 milliárd forintos mamutosztaléka, amelyhez (17 milliárd forint erejéig) még a tartalékokat is fel kellett használni.

A két tőzsdén maradt áramszolgáltató az átlagnál ugyan többet fizetett, de önmagához képest igen keveset: míg a korábbi években kifizetési rátájuk 90 százalék felett volt, most együttes eredményük alig 53 százalékát fizették ki. A Richter és a Mol 25, illetve 33 százalékos rátája megfelel a korábbi évekének, a többiek azonban megmaradtak a jelképes osztalékoknál. (A Forrás is csak a "kötelező" elsőbbségi osztalékot fizeti, a törzsrészvényekre még az ötven forintot sem, pedig részvényenkénti eredménye meghaladja az ezer forintot.)

Az idei év nagy nemfizetője az OTP, amelytől - ha korábbi 25 százalékos gyakorlatát követte volna - részvényenként 180 forintot vártak a befektetők. Az így megmaradó mintegy 50 milliárd forint alighanem az akvizíciós kasszát gyarapítja.

A 168 milliárd forintos osztalékból néhány nagy stratégiai befektető több mint 50 százalékkal részesedik. A Deutsche Telekom az MTelekom révén 46, az RWE 13,5, az OMV a Mol révén 11 milliárd, a CEZ ugyancsak a Mol okán 4, az Oman Oil Company 4,4, az Egis-tulaj Servier 0,5 milliárd forinthoz jut. A magyarok közül az MNV (a Richter negyedéből) 2,1 milliárd, az MVM az Elmű tizedéből 1,1 milliárd forintot kap. A Mol-tulajdonosok közül az MFB-hez 2,3, az OTP-hez 5 milliárd forint kerül. A TVK 8,8 milliárdos osztalékából 8,4 milliárd a Mol kasszáját gyarapítja, így e cég osztalékpolitikája inkább csak a csoporton belüli pénzkezelés részének tekinthető. A teljes osztalék mintegy 70 százaléka vándorol külföldre, ez mintegy félmilliárd euróra tehető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK